Colofon

Artistiek Bureau is het online eenmanstijdschrift van Nick ter Wal. Hij bekladt dit boekenblog sinds 3 februari 2008. Hij werkt twee dagen per week bij antiquariaat Fokas Holthuis. Hij is redacteur van De Boekenwereld en, volgens het Dagblad van het Noorden, ‘specialist literair erfgoed’.

Op 9 december 2017 werd het prestigieuze Hendrik de Vriesstipendium toegekend aan Nick ter Wal. Een hertenkop, in rode nagellak gedoopt, was de bokaal. Het resultaat van zijn schrijverij ligt nu in de boekhandel: De schrijfmachine. Portret van Ferdinand Langen.

Figureerde in 2008 in een korte documentaire over de fascinerende schrijver A. Marja. Als ‘echte fan’. In 2013 liep hij voor een film langs drie Groningse adressen van A. Marja. Van juli 2014 tot december 2015 las en herlas hij honderden brieven van Nanne Tepper. Zijn selectie is gebundeld onder de titel De kunst is mijn slagveld. Hij mocht er bij VPRO Boeken en Stand van Stad over vertellen.

Verzamelt curieuze romans van vergeten schrijvers als Gérard Arbous, Joh.W. Broedelet, Coen Hissink, Frits Roosdorp en Ed. Verburgh. Zijn hart gaat sneller kloppen van in eigen beheer uitgegeven debuten: van Remco Campert, Ten Lessons with Timothy tot Jac. van Hattum, Baanbrekertjes en van C.C.S. Crone, Stephan en Lizette tot Gust Gils, Partituur voor vlinderbloemigen. Voor de zelfgemaakte poëzie-uitgaven van Tom Lanoye heeft hij ook een zwak.

Nick leest en schrijft graag over opdrachtexemplaren. Een groot deel van zijn collectie opdrachten is in 2018 bij Fokas Holthuis verkocht.

Artistiek Bureau was van april 2008 tot april 2012 een rubriek in het tijdschrift Tzum. Het blog werd in november 2012 bekroond met de Menno Hertzberger Aanmoedigingsprijs. Uit het juryrapport:

Belangrijk is ook dat het persoonlijke notities zijn, wat evenals enthousiasme kenmerkend is voor een goed blog. Zijn bijdragen zijn met kennis van zaken geschreven en maken altijd nieuwsgierig naar meer.

Het Hebban Boekbloggers Overzicht 2017 meldde over Artistiek Bureau:

Boekenliefde en -kennis drupt uit elke zin. Fijn lezen.

Het gros van de teksten op deze website valt in de categorie ‘stukje’. Maar er zijn ook interviews (met antiquaren en margedrukkers) en boekbesprekingen (van biografieën en bibliografieën).

Tot de meest gelezen berichten aller tijden behoren die over Huize Meijsing (‘Jongenskamer’), over Ischa Meijer en Geert van Oorschot (‘Vaders en zonen’), over een collageschilderij (“Rode Vlag’ van Gustave Asselbergs’), de reeks over boeken in films en tv-series, over verzen van een verzonnen predikant, over Anneke Brassinga en Thérèse Cornips (‘De woorden, ach de dingen’), het in memoriam Gerrit Komrij en de serie over typograaf Ewald Spieker.

Vragen, opmerkingen? Stuur een e-mail naar Artistiek Bureau.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.