Fragment

Fragmenten bestaan niet als literair genre, concludeerde Gerrit Komrij in Verzonken boeken (1986) en hij wenste dat het anders was. Emeritus hoogleraar ondernemingsrecht, ex-antiquaar en literatuurliefhebber Frank van den Ingh voegt de daad bij Komrij’s woord. In zijn woonplaats Leiden heeft hij onlangs uitgeverij Fragment opgericht.

De eerste fondsuitgave van Fragment is een korte tekst van Maxim Februari. ‘Eerst komt het wachten, het verheugen…’ stond op 31 mei 2016 in NRC Handelsblad en acht dagen later in nrc.next. Fragment liet de tekst zetten uit de Trinité en promoveren van krantenpapier naar Conqueror. Bovendien breidde Februari zijn mooie column voor de gelegenheid met één verduidelijkend zinnetje uit.

Het is een stille premisse – zie de gevallen Snijders en Wiener – dat de kwaliteiten van een schrijver gelijk opgaan met het aantal bibliofiele uitgaven die er van hem verschijnen. Dat moet een misverstand zijn, zoveel is duidelijk, want ‘Eerst komt het wachten, het verheugen…’ is nog slechts de derde bibliofiele uitgave van M. Februari.

In 2000 drukte Hester Verkruissen in 40 exemplaren een passage uit Een pruik van paardenhaar & Over het lezen van een boek (2000) van M. Februari en Marjolijn Drenth onder de titel De tweede kikker. Kees Thomassen maakte in 2005 een eigenzinnige uitgave van Marjolijn Februari’s column over Engelse regelval, getiteld Schrappen.

‘Eerst komt het wachten, het verheugen…’ is dus de eerste bibliofiele uitgave op naam van Maxim Februari. De oplage van 50 Arabisch genummerde exemplaren zal wel snel uitverkocht zijn.

1 Comment

  1. Beste Nick,

    Zonder er nou uitgebreid op in te willen (en kunnen) gaan: ‘Fragmentarik’ is een bekend literair ‘genre’ in Kafka’s werk en zo een apart onderzoeksthema. Er zijn hele studies aan gewijd (ook van mijzelf: “‘Mit einem ständigen Zittern auf der Stirn’. Kafka: de imperfecte perfectionist”).

    Niels Bokhove

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.