Intimi

In het mooie vriendenboek LHW70. Een liber voor een libertijn (2015) beschrijft Arjan Peters zijn eerste ontmoeting met L.H. Wiener in oktober 1990. Peters, jongste bediende bij het weekblad Vrij Nederland, moest de schrijver interviewen naar aanleiding van zijn nieuwe verhalenbundel Misantropenjaren (1990). Het werd een memorabele avond met zware sigaren en dito wijn. ‘Het leven is mooi, maar men moet leren hoe het te vergallen’ kwam er boven het gepubliceerde vraaggesprek te staan.

Vijfentwintig jaar later koestert Arjan Peters niet alleen warme herinneringen aan de kennismaking, maar ook een tastbare. Per post ontving Peters Misantropenjaren ‘in een speciale gebonden editie’ en voorzien van een opdracht.

Misantropenjaren, de eerste bundel verzamelde verhalen van L.H. Wiener, verscheen half of eind oktober 1990 bij uitgeverij Bert Bakker. De paperback van bijna 400 bladzijden lag voor f 39,90 in de boekhandel. Van een ‘gebonden editie’ was, ook in recensies van en advertenties voor het boek, geen sprake.

De verantwoording op bladzijde 393 van Misantropenjaren maakt niet melding van luxe-exemplaren of een gedeelte van de oplage dat speciaal voor de auteur en medewerkers van de uitgeverij werd gebonden. Nu biedt de achterin LHW70 opgenomen bibliografie evenmin uitkomst, omdat de bibliograaf van L.H. Wiener geen oog heeft voor band en bindwijze.

De schrijver zelf is wel gevoelig voor mooie boekbanden. In het hoofdstuk ‘Bert Bakker 1982-1994’ in Herinneringen aan mijn uitgevers (2008) schrijft Wiener:

Misantropenjaren wordt een prachtig boek, waardoor ik plotseling weer volledig besta. Als extra geste laat Bert Bakker tien exemplaren inbinden om weg te geven aan intimi.

Het betreft hier dus een officiële, niet in de handel gebrachte luxe oplage.

Arjan Peters was in 1990 een van de tien uitverkorenen. Bert Bakker zelf ook, bleek in mei 2014 bij de openbare verkoop van zijn eigen boeken. Bakkers exemplaar van Misantropenjaren is garenloos in zwart linnen gebonden. In dezelfde strakke letters als die op het oorspronkelijke omslag staan auteursnaam en titel verguld op rug en voorplat van de band.

Op de voortitel staat deze fraaie opdracht van auteur aan uitgever:

Amsterdam, 26-10-’90
Beste Bert,
Hier een mooie
hard-cover voor je verzameling.
Bedankt voor het verzorgen
ervan.
Als ik je er een plezier mee
kan doen zal ik graag
beroemd worden.
Lodewijk

1 Comment

  1. Beste Nick,
    Een mooi stukje van een ware boekenvorser.
    Hierbij nog een aardig detail: in de oorspronkelijk hard-cover uitgave bleek een heel katern te ontbreken. Grote consternatie. De inmiddels weggegeven exemplaren zijn toen teruggegaan naar de drukker, die ieder boek heeft geopereerd en er het ontbrekende katern alsnog littekenloos in heeft aangebracht. Hoe zoiets kan gaat mijn verstand te boven (je denkt dan aan de rugbreedte van het boek). Wellicht is er een geheel nieuw omslag vervaardigd.
    Hartelijke groet,
    Lodewijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.