Stoeptegel

Van 8 tot en met 11 februari verzamelen ruim tweehonderd boekkunstenaars, ontwerpers, margedrukkers en bibliofiele uitgeverijen van over de hele wereld zich in Richmond, Californië voor de CODEX International Book Fair. Het is de vijfde keer dat deze tweejaarlijkse beurs, opgezet door drukker Peter Rutledge Koch en papierconservator Susan Filter, in de Verenigde Staten wordt georganiseerd. De beurs valt samen met een tweedaags symposium, met in 2015 als hoofdsprekers Roberto Trujillo en Alberto Manguel. Wie het symposium wil bijwonen, kan beter niet lang wachten met het reserveren van een kaartje op de website (elk jaar uitverkocht). Voor de thuisblijvers zal ook ditmaal een verslag van de beurs in druk verschijnen.

Onder redactie van David Jury en Peter Rutledge Koch verscheen in 2013 Book Art Object 2. Second catalogue of the Codex Foundation biennial international book exhibition and symposium. Deze in elke dimensie flinke catalogus – eerder een stoeptegel dan een baksteen – bevat vijf in 2009 en 2011 gehouden toespraken van bibliothecarissen en drukkers, tien fijne inkijkjes in de studio’s van margedrukkers, en 300 beschrijvingen van bibliofiele boeken van 140 verschillende drukkers of uitgevers. Deze laatste categorie geeft een prachtige doorsnee van wat er de afgelopen vijf jaar wereldwijd aan bibliofiele, gelimiteerde en/of geïllustreerde boeken is verschenen.

Van ‘boek’ wordt hier niet de nauwste definitie gehanteerd: weliswaar komt de vorm van de meeste uitgaven ons zeer vertrouwd voor (leporello, cahiersteek, frontispice, gulden snede), een enkele boekkunstenaar geeft zijn uitgave gestalte met walnotenhouten planken en een bronzen sculptuur, verstopt de tekst in een kist met golvend papier en veel (los!) zand of schuift een miniatuurboekje in de borst van een porseleinen vogel. De kleurfoto’s in Book Art Object 2 – dat zijn er 1133 in totaal – spreken boekdelen. Omdat er zoveel te kijken valt, was een leeslint (of twee) geen overbodige luxe geweest.

Drukkers en vormgevers van eigen bodem worden behandeld in de toespraak van Paul van Capelleveen (‘Changing book: art and the contemporary Dutch private press book’). Ook in de interessante toespraak van Juan Pascoe (‘Presses in Mexico’) komen Nederlanders ter sprake. A.A.M. Stols schreef in Mexico enkele boeken, nam daarvan de typografische verzorging op zich en importeerde in 1962 een vracht lood (de 16-punts Spectrum van de gieterij Enschedé). Stols wordt door Pascoe ‘the patriarch of modern Mexican bookmaking’ genoemd. Beeldend kunstenaar Jan Hendrix, die zich in 1978 definitief in Mexico vestigde, is de andere ‘Dutch bookman’ – al worden zijn uitgaven meestal gezet en gedrukt door Hans van Eijk in het Limburgse dorpje Banholt.

Het is misschien jammer dat de kleurrijke catalogus Book Art Object 2 niet gekoppeld is aan een website, waarop elke CODEX-deelnemer het hele jaar door zijn nieuwe uitgaven kan tonen en beschrijven (en verkopen). Margedrukkers en bibliofiele uitgevers hier te lande hebben zich goed georganiseerd met de website van Stichting Drukwerk in de Marge; een vergelijkbaar initiatief zou de Nederlandse bibliofiel ertoe verleiden eerder en vaker over de grens te kijken. ‘Digital is dead’ is de slogan waarmee CODEX de internationale beurs als ontmoetingsplek en het aanraakbare van het fysieke boek aanprijst, evenwel laten veel boekkunstenaars en drukkers de onbegrensde mogelijkheden van het internet liggen.

Deze bespreking van David Jury en Peter Rutledge Koch (red.), Book Art Object 2. Second catalogue of the Codex Foundation biennial international book exhibition and symposium (2013) verscheen (ingekort) in De Boekenwereld, jrg. 30, afl. 4 (december 2014).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.