Persoonsverwisseling

Een polemist is geen wiskundige. In zijn voorlaatste column in NRC Handelsblad verwisselde Bas Heijne twee mannen. De omstreden Franse essayist Alain Soral noemde hij Sokal, terwijl Alan Sokal een professor in de wis- en natuurkunde is. Heijne verbeterde zichzelf meteen in een tweet. Dinsdag werd de fout hersteld in de prachtige rubriek ‘Correcties & Aanvullingen’. Persoonsverwisselingen zijn daar aan de orde van de dag. Vooral in de bijschriften, die bij het zakken van de krant worden geschreven, gaat het nogal eens fout.

Ik ben zelf ook in de valkuil van het bijschrift getrapt. Gerrit Kleis scande voor bij het interview in De Boekenwereld een trits foto’s uit zijn SSL-album. Twee foto’s haalden de eerste drukproef, bijschriften werden in allerijl aangeleverd. Op de ene foto zijn Boudewijn Büch en Gerrit Komrij te zien, beide rokend, op de sofa van Kleis. De andere foto toont een jonge Tom Lanoye, die glunderend alle exemplaren van de SSL-uitgave Hanestaart (1988) van zijn handtekening voorziet. De signeersessie vond plaats in de Antwerpse huiskamer van Lanoye, ‘in aanwezigheid van zijn vriend René Los en de drukker’. De tweede proef werd vlot gefiatteerd, geen puntje zonder i. En toen ging De Boekenwereld achtereenvolgens naar de drukker, de abonnees en de boekhandel.

Lanoye-bibliograaf Boris Rousseeuw signaleerde mijn fout het eerst. De donkerharige jongeman bij Lanoye aan tafel was niet zijn vriend René Los, maar de illustrator van Hanestaart. Met een vergrootglas had ik op de foto kunnen zien dat Jimi Dams ook een pen in de aanslag heeft. En Hanestaart werd, meldt de bibliografie, zowel door dichter als illustrator gesigneerd. Toen ik Rousseeuw vroeg of hij het zeker wist, antwoordde hij: ‘Geloof mij. Trouwens, René is hoogblond.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.