Adressen

Vorige week zat ik te rillen in een portiek op de hoek Tuinbouwstraat-Moesstraat. De cameraman die mijn bibberende spraak vastlegde was een Italiaan. Ik moest recht in de lens kijken en vertellen over de dichter die vanaf 1937 dagelijks deze traptreden beklom, naar zijn studentenkamertje. Vervolgens vertelde ik op twee andere locaties over dezelfde man.

Deze korte film over drie Groningse adressen van de dichter A. Marja staat nu online. Eén adres is geïntegreerd in de eerste wandeling (Groningen centrum) van de Literaire wandeling Groningen (2012). Om een volledige bedevaart mogelijk te maken som ik alle mij bekende Groningse woonadressen van A. Marja op. De gaten in de chronologie hoop ik ooit te kunnen vullen.

Na zijn eindexamen gaat Marja op kamers op Tuinbouwstraat 65-B. Daar woont hij zeker tot en met oktober 1939. Vanaf juli 1940 zit hij aan Eeldersingel 8. In januari 1941 verschijnt het adres Herman Colleniusstraat 21-A boven zijn brieven. Vanwege zijn ernstige darmontsteking logeert Marja van de zomer van 1942 tot begin 1944 bij zijn vader in Yerseke. In het nieuwe jaar betrekt hij, aan de beterende hand, met Puckje twee kamers op Donkersgang 1, middenin de stad. Af en toe logeert het jonge paar bij Puckjes ouders op Tuinbouwstraat 156-A. In de zomer van 1945 komt de schipperswoning op Kleine Leliestraat 9 in beeld.

In 1946 vertrekt A. Marja, met vrouw en dochter, naar Bussum. In het villapark Spieghel mag hij in het koetshuis van uitgever F.G. Kroonder wonen. Zoveel jaar later is het nog een prachtige filmlocatie.

4 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.