Een zonniger bericht

F.B. Hotz was onzeker over zijn schrijven. Dat wordt bevestigd uit de correspondentie met zijn uitgever Theo Sontrop, waaruit vandaag 26 originele brieven in Utrecht te koop worden aangeboden. De brieven, met de hand geschreven tussen 1976 en 1994, zijn niet als één collectie maar afzonderlijk geprijsd.

Uit de brieven komt een beeld naar voren van een schrijver die meer schrapt dan schrijft. Over het inzenden van een nieuw verhaal aarzelt hij in het najaar van 1976: ‘Erg best vind ik ze geen van tweeën of drieën. Een zonniger bericht is dat ik intussen met iets bezig ben, dat (waarschijnlijk) wèl beter is.’ Hotz vaart blind op het oordeel van de minutieus lezende baas van De Arbeiderspers. ‘Lees het weer zo critisch mogelijk, wat ik je bidden mag. Zelf twijfel ik aan alles.’ En: ‘Aarzel vooral niet af te keuren!’

In een brief van twee kantjes van 14 februari 1977 staat een schitterende beschrijving van een ontmoeting met Jaap Goedegebuure, ‘die in een impeccable, vrijwel wit maatpak gestoken was, met juchtlederen Couperusschoenen er bij. Het werd een even beschaafde als saaie avond en even verlangde ik terug naar de barre cyniek en de schuttingtaal van m’n vroegere muzikantenvrienden’. Over de spelling van ‘m’n’ in plaats van ‘mijn’ in zijn verhalen maakt Hotz herhaaldelijk opmerkingen. ‘“Ik ging op m’n stoel zitten” vind ik anders dan “Ik ging op mijn stoel zitten”. De laatste stoel lijkt speciaal gereserveerd. Of is dat gelul in de ruimte?’

De prijzen van de brieven liggen tussen 50 en 350 euro. Hoe kostbaarder, hoe leuker, uiteraard. De begeleidingsbrief van drie verhalen van 7 november 1977 (100 euro) verklapt de achtergrond van het verhaal ‘Drijvende mijnen’. Een korte brief van 28 januari 1980 (275 euro) heeft als bijlage de door Hotz handgeschreven opzet voor de flaptekst van Proefspel (1980).

Uitgever in ruste Sontrop verkocht jaren geleden al delen van zijn literair archief. Zo bevatte catalogus 18 van Hinderickx & Winderickx, in november 1999, tien (andere) brieven van Hotz aan Sontrop, voornamelijk uit de jaren ’80.

4 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.