Herostratos

De gek en de gevangenis, ze hebben de warme belangstelling van Menno Wigman. Hij groeide op in Santpoort, een dorp aan de kust, bevolkt door psychiatrisch patiënten. In de prozabundel Red ons van de dichters (2010) gaat een heel hoofdstuk over gevangenissen: de dichter bezocht de bajes van Oscar Wilde en inspecteerde de cel van Paul Verlaine. In de proloog van de afgelopen Gedichtendag verklapte Wigman dat hij een poëzieworkshop in de Bijlmerbajes zou geven. En de laatste drie maanden van 2005 bracht hij door tussen de verloren zielen op de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder. Het resultaat, Dossier Wigman (2006), bestaat uit een dagboek en een bloemlezing met ‘lyriek uit de kliniek’.

Menno Wigman is ook de dichter die ons in zijn poëzie alledaagse gekte en steeds minder onschuldige gekkigheid laat zien, ‘de krankzinnigheid die leven heet’.

Voor zijn laatste gedicht, geschreven aan de vooravond van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander, is Wigman in het hoofd van een gek gekropen. Margedrukker Wolfram Swets verzorgde de uitgave ‘met royaal genoegen’ in slechts 38 exemplaren. Alleen het noodzakelijke colofon van deze plano is met loden letters gedrukt; het gedicht zelf – evenals titel, auteursnaam en datering – is door de dichter met de hand uitgeschreven. Met een rood potlood en een zwart potlood. ‘Herostratos’ heet het.

Wat deze oude jonge Griek ermee te maken heeft? Hij stichtte brand in ruil voor eeuwige roem. Het zogenoemde Syndroom van Herostratos – Terrorism for self-glorification – is actueel gebleven. Karst Tates is er, na zijn aanslag in Apeldoorn, wel mee geassocieerd.

Wigmans vers is tegelijk fascinerend en meedogenloos. Met een esthetisch randje. Deze veertien dichtregels in koelen bloede navertellen, dat zou zonde zijn. Denk aan de Damschreeuwer die op 4 mei bij de laatste klokslag nog even zijn keel schraapt (volgt een citaat verluchtigd met een woord als god, ras, haat). ‘Herostratos’ voorspelt weinig goeds voor de aanstaande laatste Koninginnedag. Aan ‘grand old Google’ de eer om het gedicht te besluiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.