Verwante neigingen (3)

A. Edward Newton was een van de grootste Amerikaanse bibliofielen van de twintigste eeuw, die bovendien over zijn liefde voor boeken schreef. Hij stelde bij het kopen hoge eisen aan de conditie van een boek. Bij leven al was de collectie van Newton legendarisch.

David Magee plaatst in het zevende hoofdstuk (‘Going, going…’) van zijn memoires Infinite Riches (1973) kanttekeningen bij de kwaliteit van Newtons bibliotheek. Hij zou de lat niet zo hoog hebben gelegd als hij altijd deed voorkomen. Magee woonde als jonge antiquaar in 1941 de eerste van drie veilingen van Newtons collectie bij. De kijkdag liep uit op een teleurstelling.

I never saw a worse case of someone not practising what he preached. When I got to New York I was warned by my bookseller friends there that I was going to be disappointed in Newton’s library, but I had to see the books to believe them. I viewed the first sale (there were three in all – April, May and October of that year) with some gloom. At least sixty percent of the lots I wanted to bid were in such poor condition that I scratched them off my list.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.