Notities van Elsschot

Röntgenfoto’s van gewonde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog, een Haarlemse incunabel, een middeleeuws handschrift, rijkvergulde boekbanden van Jules Verne. Nee, op basis van de advertentie had ik misschien niet de catalogus van de aanstaande veiling in Brugge uitgeplozen. De topstukken van de veiling zijn volgens mij verstopt in de afdeling ‘Nederlandstalige literatuur’. Twee notitieboekjes van Alfons De Ridder, alias Willem Elsschot, komen onder de hamer.

De originele boekjes zijn door de veilinghouder Elsschottiaans beschreven, dat wil zeggen: summier. Het eerste boekje, in bruin leer, telt 128 beschreven bladzijden, ‘met adressen, standen van zijn bankrekening, prijzen van papier en drukwerk, uren van de treinen, prijzen van advertenties’. Dan klinkt de notitie bij het tweede notitieboekje al spannender: ‘Al bladerend in Alfons De Ridder zijn notitieboekje, wordt men ondergedompeld in zijn leven als reclameman en uitgever’. De eerste bladzijde geeft naam en adres van de rechtmatige eigenaar. En: ‘terug te brengen tegen 1 frs belooning‘. Van deze bewering is de houdbaarheidsdatum inmiddels verstreken. De richtprijs voor beide boekjes is vastgesteld op 2000-2500 euro. Per stuk.

Het is overigens niet voor het eerst dat er zakagenda’s en notitieblokken van Elsschot in de handel komen. Een gerenommeerd Haags antiquariaat heeft al in 2001 een dergelijk notitieboekje verkocht. Jarenlang verpatsten kleinzonen van de schrijver snippers uit diens archief – met kort geding en bodemprocedure tot gevolg. In 2009 belandde het restant van Elsschots archief – nog steeds zeventien dozen documenten – bij het AMVC Letterenhuis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.