Dieven

Deze zaak zal de boeken in gaan als de meest ongelooflijke diefstal van het decennium. En bijna dagelijks komen er nieuwe feiten boven tafel over de meer dan 1500 verdwenen boeken uit de Biblioteca dei Girolamini. Het begon in april met een ingezonden artikel in de krant Il fatto, waarin een bezoeker van de oudste bibliotheek van Napels zijn zorgen uitte over de puinhopen: kostbare boeken in slordige stapels op de vloer, lege colablikjes op de antieke werktafels. Omwonenden verbaasden zich over de zwaarbeladen auto’s die ’s avonds het terrein van de bibliotheek verlieten. Massimo Marino De Caro en Sandro Marsano, directeur respectievelijk curator van de bibliotheek, werden in mei gearresteerd op verdenking van diefstal en verduistering. Zo’n duizend boeken werden gevonden in een opslag in Verona. Duizenden boeken worden nog vermist. Niemand weet precies hoeveel en wat.

De geschiedenis is even gruwelijk als fascinerend. The New York Times weet meer over de affaire. Boekendiefstalspecialist Travis McDade beschrijft de valkuilen van een inside job. De ILAB houdt online een persmap bij. En de Italiaanse Alberto Stegeman ging met een verborgen camera verhaal halen bij de betrokkenen, op de dag dat het nieuws naar buiten kwam.

Dieven zijn er in soorten en maten. In Engeland, dat mooie Engeland, heeft een bond voor advocaten besloten een collectie belangrijke boeken en manuscripten op te breken. Het gaat om topstukken uit The Mendham Collection, eigendom van The Law Society, die sinds 1984 beheerd wordt door de Canterbury Cathedral Library. Sotheby’s is zelfs al langs geweest. De reportage van de BBC eindigt met lege planken. Met de bedoelde verkoop negeert de advocatenclub de negentiende-eeuwse afspraak dat de collectie als geheel intact blijft. Die solicitors zullen de boel juridisch wel dicht getimmerd hebben. Professoren en televisiepresentatoren zijn boos. Zullen we het tij keren?

8 Comments

  1. Ach, zelfs in Nederland verdwijnen er zaken. In het kader van mijn onderzoek naar verschijningsvormen van Louis Couperus' "De ode" kwam ik er immers achter dat de twee exemplaren die zich zouden moeten bevinden in de Gemeentebibliotheek van Rotterdam zich daar niet meer bevinden. Nog erger was de recente ontdekking dat verschillende stukken ontbreken in de Eekhof-collectie in het NLMD, waaronder minstens één brief…Toen ik dat meldde aan de studiezaalmedewerkster, leek dat haar volkomen koud te laten.Groet van EPV

  2. Dank voor je reactie. Ik verbeeld me niet dat er in Nederland beter met boeken wordt omgesprongen.Jouw nieuwe ontdekking verbaast me! Kon de medewerker de door jou aangevraagde stukken niet vinden? Of werd jou gemeld dat ze ontbraken? Om welke stukken ging het eigenlijk?

  3. Was toevallig op de studiezaal in periode dat eekhof werd binnengehaald: stond daar gewoon door elkaar op rolcontainer, een vraagje en kon het bekijken. En, neen, gestolen heb ik uiteraard niets.

  4. Beste Nick,Er ontbrak dus minstens één (gelukkig al wel gepubliceerde) brief van Couperus aan S.F. van Oss. Maar er ontbrak dus meer. Nog erger is dat ik het voor de brief aan Van Oss kon controleren want die is beschreven in de collectie van het NLMD. Maar ik zag ook stukken (waaronder brieven van Couperus) die in het geheel niet beschreven zijn door het NLMD en dus absoluut niet te achterhalen… Ik moet eerlijk toegeven dat dit mij ertoe heeft bewogen niets aan het NLMD te willen nalaten.Groet van EPV

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.