Menselijke warmte

De leukste stukken op het weblog Rond1900 vallen in de categorie ‘fictieve receptie’. Een hoofdpersoon in een roman uit 1910 dweept met de moderne letteren – of verzet zich er juist hevig tegen.

In een verloren aflevering van het tijdschrift Podium (waarin opgenomen Tijd en Mens) las ik het verhaal ‘Het meisje met de baard’ van Remco Campert. De succesvolle dichter Alfred Hast ontvangt een brief van een, niet lachen, meisje met een baard.

Ik schrijf u alleen, omdat ik uit uw gedichten opmaak, dat u grote behoefte aan menselijke warmte hebt.

De dichter denkt met een practical joker te maken te hebben, maar na een overtuigend telefoongesprek spreekt hij af de volgende dag het bebaarde meisje, dat gewoon Myra Doorn heet, te ontmoeten.

Alfred Hast is op de divan naast het meisje met de baard gaan zitten. Dan volgt een vrolijke passage:

Ze pakte drie gedichtenbundels uit de boekenkast en legde die op Alfred’s schoot. “Wilt u er een opdracht in schrijven?” vroeg ze.
“Maar er is er één bij van Muus Jacobse!” riep Alfred verschrikt uit.
“Dat geeft toch niet”, zei Myra. “Het gaat om de opdracht, om uw handschrift. Ik scheur die bladzijde er uit en lijst hem in en hang hem in de badkamer”.

Het is de eerste keer dat ik in fictie zo nadrukkelijk over een opdracht in een boek lees. Maar het verschijnsel moet toch vaker door een personage gesignaleerd zijn. O, als ik tijd van lezen had.

Gisteravond, kort voordat de voorstelling ‘De grote negerboot’ aanving, vroeg een medewerker van Noorderzon aan A.H.J. Dautzenberg of hij nog een stapel boeken op de tafel bij de ingang wilde leggen. Daar kon na afloop ook de signeersessie plaatsvinden. Maar er waren geen boeken. ‘De uitgever regelt dat. Ik heb er ook niet aan gedacht.’ Dat vond de medewerker jammer. Dautzenberg was echter bereid een blanco velletje papier te signeren. ‘Dan kunt u dat thuis in uw boek plakken.’

A.H.J. Dautzenberg deed niets, niemand maakte gebruik van zijn aanbod. Alfred Hast zette driemaal ruimhartig zijn handtekening, ‘begeleid door een paar vriendelijke zinnen’.

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.