Potloodstreepje

Gij zult niet in boeken schrijven. Het is een van de tien geboden voor de bibliofiel. De stenen tafelen, waarin de woorden gebeiteld staan, worden al sinds jaar en dag geconserveerd in de klimaatkast van het Meermanno. Intussen komen er mooie voorbeelden langs van lezers die het gebod hebben overtreden. Zij schreven tijdens het lezen.

In zijn artikel over ‘H. Marsman, D.A.M. Binnendijk en de polemiek rond de bloemlezing Prisma (1930)’, in de bundel Schrift en signatuur. Case studies over moderne handschriften uit de Koninklijke Bibliotheek (2012), gebruikt Sjoerd van Faassen niet alleen briefcitaten om te laten zien hoe Menno ter Braak op het epigonisme van Binnendijk reageerde, maar hij bestudeert ook Ter Braaks exemplaar van Prisma. Vanaf de eerste bladzijde zet Ter Braak – letterlijk – vraagtekens bij Binnendijks inleiding. Zijn marginale krabbels kondigen het betoog aan dat in januari 1931 onder de titel ‘Prisma of dogma?’ in De Vrije Bladen verscheen.

In het fascinerende, boekige gedicht ‘Ik wil paardrijden en in God geloven’ vangt Delphine Lecompte de lading die een enkel potloodstreepje in een boek kan hebben. De onderstreping is van haar overleden grootvader.

Practise what you preach. Het gebod zal ik niet schenden, maar ik kan heimelijk genieten van lezers die dat wel deden, zeker wanneer die lezers schrijvers zijn. De honderden woorden die de eerste vertaler van The Blood of the Lamb (1961), een van de aangrijpendste boeken die ik las, in de marge van zijn exemplaar noteerde… De tientallen paginagrote tekeningen die een verveelde dichter, ’s avonds op zijn hotelkamer, na afloop van een PEN-congres in Wenen, in een bloemlezing maakte…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.