No

Bloemsdag overleefd. Ik had een etmaal door de hoofdstad willen zwerven, langs de presentatie van de nieuwe Ulysses-vertaling, maar ik moest mijn allerlaatste recensie voor de website van Tzum afmaken (schrijven, de nek om draaien).

In tijden van voetballeed en oranjeverdriet is het fijn dat James Joyce de kranten haalt. De populariteit van zijn uitgaven in het antiquarische circuit, waar trends niet uit te bannen zijn, is echter niet persistent.

Highbrow bookseller Glenn Horowitz kondigde vandaag een catalogus Joyce aan met meer dan 100 begeerlijke items. Boeken uit ’s schrijvers bibliotheek, brieven aan zijn aanstaande vrouw, correspondentie met zijn uitgever, eerste drukken, opdrachtexemplaren aan goede vrienden – The Neubauer-Joyce Collection has it all. Horowitz heeft zijn sporen wel verdiend: zijn aan Ulysses gewijde boekwerk, met een publicatiegeschiedenis en de uitvoerige beschrijvingen van 24 opdrachtexemplaren, is moeilijk te overtreffen.

Enerzijds, anderzijds. Op de Sothebys-veiling in New York bleven alle Joyce’s op de plank staan. Onverkocht en retour inbrenger. Ook de eerste druk van Ulysses met een vroege opdracht van Joyce (richtprijs 100000-150000 Amerikaanse dollars) viel te betreuren, terwijl er een fraai staaltje associatieve literatuurgeschiedenis aan verbonden is.

De eerste eigenaar van deze Ulysses, Sidney Schiff, bracht Joyce en Proust in 1922 samen, aan een dinertafel in Parijs. Beide schrijvers hadden uit nervositeit van tevoren flink ingenomen. Toen de sociale angsthazen eenmaal aan elkaar waren voorgesteld, kwam de conversatie amper op gang. Hebt u mijn laatste boek wellicht gelezen? Kent u Parijs een beetje? ‘Our talk consisted solely of the word “no”.’

2 Comments

  1. Sommige werken zijn gewoon niet bestand tegen de tijd. Probeerde pas weer eens Portrait of the artist.. maar zoals in NRC inderdaad ook gemeld wordt is het gewoon een heel plat boek, heel plat onderwerp, net als Ulysses. Ook geen doorkomen aan, dan kan je beter Nabokovs Transparant Things lezen: een gecondenseerde veel mooiere en leukere variant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.