Het boek Johanna

Ze worden toch gevonden, de onvindbare debuten. Na Reve’s Terugkeer is er nu een exemplaar van Het boek Johanna boven water gekomen. Verzamelaar Jeroen Aarten vond het prozadebuut van Arnon Grunberg bij de man die in 1991 het omslag van de uitgave zeefdrukte. Het is het vierde exemplaar waarvan het bestaan is vastgesteld.

Het boekje, verschenen bij Grunbergs eigen uitgeverij Kasimir in een oplage van 27 exemplaren, is omgeven door mysterie. Volgens de een zou vrijwel de gehele oplage door actrice Johanna ter Steege zijn opgeëist en vervolgens vernietigd. Volgens Grunberg zelf (in zijn boek Omdat ik u begeer) heeft Ter Steege ’10 of 12 exemplaren’ teruggekocht in Bodega Keyzer te Amsterdam.

Al eerder vergrootte Arnon Grunberg het raadsel. In de roman Figuranten heeft de hoofdpersoon een boekje vervaardigd met de titel Het boek Frederica. De gehele oplage werd door deze Frederica teruggevorderd, maar stiekem zijn er 4 exemplaren achtergehouden.

De verzamelaar liet zijn zeldzame exemplaar afgelopen zondag signeren in De Rode Hoed, na afloop van een interview met Grunberg door Arjan Peters. De schrijver reageerde met een lichte schok.

– Hoe kom je hieraan?
– Gekocht bij een antiquariaat.
– Wil je het verkopen? Wacht, ik geef je mijn e-mailadres.

Jeroen Aarten is nu in dubio.

Met het verkopen van het boekje schiet ik niet veel op, ik zou het liever willen ruilen tegen ander bibliofiel werk. Maar welk bibliofiel werk zou dat dan moeten zijn, als je het meest gezochte boekje in je bezit hebt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.