Terugkeer (2)

Onbereikbaar, maar niet onaanraakbaar. Ik heb donderdagmiddag het debuut van Gerard Reve in handen gehad. Zonder witte handschoentjes aan. Ik heb erin gebladerd. Ik heb er zelfs een gedicht uit gelezen.

Terugkeer stond niet in de metershoge boekenkasten van het veilinghuis, tussen de eerste drukken Couperus en de verzamelde dichtbundels van Hendrik de Vries. Daar staan alleen de grote kavels bestaande uit vijf tot tientallen min of meer gewone boeken, vaak bijeengehouden door langgerekte postelastieken. Het kwetsbare bundeltje was alleen in te zien op aanvraag bij het personeel, aan een lange rij tafels. Bibliofilie onder toezicht.

Toen ik het mocht bekijken ging aan de hoek van de tafel net een niet onbemiddelde Reviaan zitten. Hij bestudeerde de veilingcatalogus en maakte geconcentreerd aantekeningen. Mijn buurman schoot hem aan en knikte naar Terugkeer. De Reviaan dacht dat het de facsimile-uitgave was. Toen begon het hem te dagen.

O, wat erg. Moet ik dit exemplaar dan ook kopen?

Dit was de Reviaan die in 2005 Terugkeer kocht. Tot dusver was dat het enige exemplaar in particulier bezit.

Mijn buurman vertelde de inspirerende geschiedenis van de postzegelverzamelaar die op een veiling een postzegel kocht waarvan slechts twee exemplaren bekend waren. Het net aangeschafte exemplaar versnipperde hij. Het andere exemplaar lag al bij hem in de kluis.

3 Comments

  1. Domme vragen van leek: Terugkeer toch oplage van 50 exx? Best behoorlijk veel, van bv Pijpelijntjes of Steengracht 'Eerste principe' minder exx. overgeleverd maar blijven ook opduiken, zal dat binnenkort ook niet geval zijn met Terugkeer? En vandaag in Trouw heel stuk over Reve en Bel Scholte: de genoemde – en te veilen- brieven en gedichten zijn toch alle gepubliceerd? Wat is dan het nieuws?

  2. Alle 10 gedichten van Reve uit de collectie Scholte zijn gepubliceerd. Het begeleidende briefje van Reve aan Scholte volgens mij niet. Profetische woorden: 'Lees ze en bewaar ze goed. Ze zijn later veel geld waard.'Misschien duikt er nog eens een Terugkeer op. Ik geloof niet dat ze alle 50 bewaard zijn gebleven. Hooguit 5. Zulke onooglijke boekjes, als Ten Lessons with Timothy, gooien mensen snel weg.Maar als ik geld had en Reve verzamelde, ging ik echt niet wachten tot er misschien eens (voor minder) een (mooier) exemplaar van Terugkeer voorbij kwam. Jij?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.