Ten Lessons

Remco Campert is dit jaar zestig jaar dichter, meldt de naar zijn vader vernoemde stichting, en dat moet gevierd worden. ‘Hij debuteerde in 1951 [in de serie De Windroos van Uitgeversmaatschappij Holland] met de bundel Vogels vliegen toch.’

Het Amsterdamse antiquariaat Schuhmacher plaatst vandaag een kanttekening bij het jubileum: ‘Helaas wel een jaar te laat! Bij ons te koop: zijn échte debuut’. Opgediept uit de kelders van de zaak is een exemplaar van Camperts bundel Ten Lessons with Timothy, door de dichter zelf in Parijs vervaardigd in een oplage van 25 met de balpen genummerde en gesigneerde exemplaren. Het scheef op het voorplat geplakte titeletiketje lijkt zo uit Camperts typemachine te zijn gerold. In druk is de bundel gedateerd ‘december 1950’ – niet 1951. Het boekje heeft een handgeschreven opdracht aan mede-Vijftiger en Simon Vinkenoog. Die zat toen ook net in de Franse hoofdstad te experimentelen.

De titel van de dichtbundel is ontleend aan de LP van de Amerikaanse jazztrompettist Dizzy Gillespie. Zijn ‘Ten Lessons’ doen nog het meest denken aan de muziek onder een achtervolgingsscène in een Hitchcock, waarin de Amerikaanse sleden steeds sneller door de bochten gieren, want Gillespie versnelt het tempo.

Schuhmacher vraagt 2500 euro voor Ten Lessons with Timothy, vergelijkbaar met Hanlo’s ‘echte debuut’ 30 October 1946. Ook in doorslag van typoscript gemaakt, ook zelden in de handel. Had ik geld, had ik een rijbewijs, dan kocht ik beide.

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.