Bisquing Belcampo

Toen eind 1934 de debuutbundel verhalen van Belcampo verscheen, uitgegeven en gedistribueerd in eigen beheer, maakte de vader van de auteur meteen bezwaar tegen het met name noemen van brave Rijssense burgers in het verhaal ‘Het plan van der Aa’. Over een eerbare meubelmaker en een seksuele orgie. Het grootste deel van de oplage van De verhalen van Belcampo was gelukkig nog niet verkocht: Belcampo zorgde ervoor dat de eigennamen met Oost-indische inkt werden doorgekrast. In mijn exemplaar van Belcampo’s debuut, in het ene althans, staan op pagina 85 tot en met 94 acht zwarte blokjes.

Het met zwarte inkt doorhalen van woorden of zinnen in een boek, ten einde ze onleesbaar te maken, heet bisquing. Het is zo oud als de eerste gedrukte kaart van de weg naar Rome. Dat las ik vanochtend op The Private Library. (Andere mensen lezen het ochtendblad of kijken naar de grappig bedoelde interactie tussen Jan de Hoop en de filelezer van de Verkeers Informatie Dienst. Laat me.)

Op een ander tabblad draaide een strak gesneden filmpje van de verlichtende website Everything is a Remix. Over de dunne lijn tussen citeren en plagiëren. Eren, stelen, met woord en beeld spelen. Deze animatie beweert dat Apple alle innovaties van Xerox afkeek citeerde. Deze film laat mooi zien dat de originele kaskraker The Matrix bestaat uit fragmenten Alice in Wonderland, Philip Glass, de toespraak van een scifi-auteur uit 1977 en een dozijn Aziatische vechtfilms.

Een half uur op Everything is a Remix en ik was geïnfecteerd met het virus. Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt, tot de derde macht. Karel ten Haaf citeerde gisteren Cor Knechts gedicht ‘Witrijzen’ en deed Reinold Kuipers’ Gerezen wit dunnetjes over. En dat aloude bisquing is natuurlijk het negatief van de newspaper blackout poem, het stiftgedicht.

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.