Het handtasje van Eva Braun

Zo’n 160 Nederlandse blogs, kranten en nieuwssites maken melding van de geheime dagboeken van Josef Mengele, die overmorgen worden geveild. Het blijkt een perpetuum mobile van een- en hetzelfde persbericht te zijn. Niemand heeft de moeite genomen om de veilingcatalogus van Alexander Historical Auctions in Connecticut te bekijken. Wat komt er verder onder de hamer?

Wel, allereerst een nieuwe outfit voor de koper van Mengeles naoorlogse dagboekaantekeningen. Een volledig uniform van een SS-Oberführer, dat alleen aan de binnenkant enkele gebruikssporen vertoont, maar verder zo van de stomerij lijkt te komen (richtprijs $10000-15000). Zelfs de subtiele SS-manchetknopen zijn gepoetst. Mocht de nieuwe eigenaar van het dagboek van Mengele van het vrouwelijke geslacht zijn, dan is het bijpassende handtasje van Eva Braun een buitenkans (richtprijs $12000-15000). Olijfgroen suède met 86 kleine Swastika’s van het fijnste zilver, rond de opening afgemaakt met zilveren draken en serpenten. Een ijskoud relikwie, afkomstig van de huishoudster van Adolf en Eva in München. Wanddecoratie is er in de vorm van een originele zwart-witfoto van Hitler, met een handgeschreven opdracht uit 1935 (richtprijs $6000-8000).

Het is jammer dat de nazi’s op veilingen altijd weer de aandacht afleiden van de echt interessante manuscripten en opdrachtexemplaren van Amerikaanse presidenten, Franse componisten, de vrolijke handtekeningen van baseballers, Elvis Presley, Frank Sinatra, Paus Benedictus XV.

Letterkundig topstuk van de komende veiling is een uitvoerige brief van Virginia Woolf aan haar zwager Clive Belle, over de voortgang van het schrijven aan haar eerste boek The Voyage Out (richtprijs $3000-4000).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.