Venijnige krullen

God voor en God na, de God van de christenen en de God van de moslims, in de mooie documentaire Rijssens stille oorlog. De humorloze refo boekhandelaar – die ongeveer duizend Islamieten in Rijssen echt niet over een kam scheert, want ‘er zitten best vriendelijke mensen tussen’ en verder is het triest dat ze de verkeerde godsdienst aanhangen – deze meneer doet niets anders dan vooroordelen spuien. Zo hoort het. Het werk van Rijssenaar Belcampo zal hier nooit over de toonbank gaan – ook al niet omdat geen enkele uitgave van Belcampo nog in de reguliere boekhandel verkrijgbaar is.

De docu opent met een citaat uit Belcampo’s ‘Het Grote Gebeuren’ en eindigt met Rijssenaar Harm Agteresch (‘Harm oet Riessen’) aan Belcampo’s graf. De (verwelkte) roos van Aad Meinderts ligt er nog. Harm begrijpt niet waarom er een hoog hek om het graf van Belcampo staat: ‘Hij was een vrije vogel, een zwerver, nu kan hij nergens meer heen’.

Blijkbaar weet hij niet dat Belcampo dit op het platteland gevonden grafhek jarenlang in de gang van zijn huis aan het Schuitendiep had staan. Voorbestemd. ‘Smeedijzer met venijnige, roestige krullen. Iedereen deed zich er zeer aan,’ schreef Jean-Paul Franssens in zijn in memoriam.

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.