Afstand

Natuurlijk is er niets nieuws onder de zon. Het op afstand signeren van boeken, zoals dezer dagen door boekhandel Selexyz georganiseerd, gebeurt al jaren. Menno ter Braak vond van zijn schrijvende vrienden geregeld een gesigneerd boek in de brievenbus. Hans Roest, die met de gedachte speelde een Letterkundig Museum te stichten, vroeg Hélène Swarth per brief om een opdracht in een bundel. Zij stuurde hem de handgeschreven boodschap op een los velletje, dat hij vervolgens voorin het boek plakte.

Onder diezelfde zon niet nieuw is het dicteren van opdrachten. De onlinesigneersessie van Selexyz bood gistermiddag de gelegenheid om in een webcamchat aan Saskia Noort te vertellen wat ze voorin haar boek moest schrijven. (En voor wie geen sjoege gaf lagen er 144 vooraf gesigneerde exemplaren van De verbouwing (2009) klaar.) Dat influisteren van opdrachten gebeurt tijdens elke offlinesigneersessie, al sinds de drukbezochte handtekeningenfeestjes Literaire Markten in De Bijenkorf anno 1949. Sommige schrijvers vinden het niet eens onprettig, want anders moeten ze bij elke klant weer iets origineels bedenken. En de rijen voor signeersessies zijn soms zo lang, dat een writer’s block op de loer ligt.

Bij het chatten en cammen met Saskia Noort waren de wachtrijen niet zo lang. Zeg maar: kort. Er stond meestal één wachtende voor u, soms twee, en soms geen. Vanmiddag is Simone van der Vlugt aan de beurt. Morgen kruipt Ronald Giphart achter de laptop van Selexyz.

1 Comment

  1. Ja, da's inderdaad geen nieuw principe, blijkens de juiste voorbeelden die je geeft. En wat dacht u van het ouderwetse gebruik om per post, de persoon zelf aanschrijven dus, – of via andere kanalen – handtekeningen van beroemdheden te vergaren? Dat bestaat toch al circa 120 jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.