Hermetisch

Nederlandse bibliofielen houden van de schaduw. Piet J. Buijnsters schrijft in zijn onmisbare Geschiedenis van de Nederlandse bibliofilie: ‘er wordt driftig verzameld, maar niemand wil ermee in de volle schijnwerpers komen, notoire uitzonderingen als Joost Ritman met zijn Bibliotheca Philosophica Hermetica daargelaten’.

De schijnwerpers branden inmiddels bijna door. Ritman is in opspraak geraakt. Alweer. Friesland Bank, die de verzamelaar 15 miljoen leende met zijn filosofische bibliotheek als onderpand, heeft beslag gelegd op de boeken en manuscripten aan de Bloemgracht. Ritman wilde over twee weken in Londen een middeleeuws manuscript laten veilen: een handgeschreven ridderroman, waarvan Friesland Bank beweert dat het in feite Ritmans eigendom niet meer is. Trouw weet meer.

José Bouman, conservator van de Bibliotheca Philosophica Hermetica, riep gisteravond de leden van de Nederlandse Boekhistorische Vereniging op een petitie te tekenen. E-mail: ‘misschien hebben jullie al enkele summiere berichten in de pers gezien over de veiling op 7 december van ‘ons’ Graal-handschrift (de Graal van Rochefoucault), op zich al een teken dat er een probleem is in verband met de continuïteit van de bibliotheek Ritman. Het is echter nog veel ernstiger: de omstandigheden zijn zodanig dat sluiting van de bibliotheek en verkoop van àlle boeken onafwendbaar lijkt’. Bouman hoopt met veel steunbetuigingen het tij te kunnen keren.

Iets meer dan 1000 mensen hebben tot nu toe hun digitale handtekening gezet. Vooral bibliofielen in het buitenland willen Ritmans bibliotheek behouden, want er staan amper Hollandse namen op de lijst. Nick ter Wal staat er ook niet tussen. De zaken zijn niet zo simpel als ze lijken.

Ritman beweert het Graal-handschrift te willen veilen om van de opbrengst de rest van zijn collectie veilig te stellen. Hij vreest anders de verkoop van onvervangbare stukken uit zijn bibliotheek. Zo’n redenering schept weinig vertrouwen: je wilt je belangrijkste boeken behouden door je allerbelangrijkste manuscript te verkopen. Heeft Ritman geen ouderwets gat in zijn hand? Bovendien gebruikte hij dit argument eerder. De staat schoot in de vorige crisis nog te hulp met ruim 18 miljoen euro. Maar dat was blijkbaar niet genoeg.

Het is niet waarschijnlijk dat het huidige kabinet, stokdoof voor de schreeuw om cultuur, zal bijspringen. 11 87 97 425 is het rekeningnummer van de Bibliotheca Philosophica Hermetica te Amsterdam. Alle mecenassen zijn bij deze uitgenodigd.

‘Wegens bijzondere omstandigheden is de bibliotheek tot nader order gesloten.’ Hermetisch. Dit geldt hopelijk ook voor Ritmans beurs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.