Naar de mogelijkheid (2)

Het persbericht is weinig verrassend: de Koninklijke Bibliotheek gaat door met het digitaliseren van oude kranten, ook al zitten daar anti-Joodse en nazistische dagbladen tussen. Juristen kunnen de gevolgen hiervan nog niet overzien: ‘Het is denkbaar, dat de KB […] de verspreider van discriminerende inhoud zou kunnen zijn. Ook zou de KB zo beschouwd kunnen worden als medeplichtige van personen die misbruik maken van deze kranten.’ Haken en ogen.

Zolang de zoekfunctie van Historische Kranten niet is geoptimaliseerd zullen neonazi’s en andere idioten vaak botvangen. De combinatie van ‘foute’ en ‘krant’ levert bijvoorbeeld niet echt het beoogde resultaat: artikelen uit 1902, 1911 en 1926 over militaire rechtspraak in de zeventiende eeuw, de Nederlandsche Vereeniging van Spoor- en Tramwegpersoneel en een Engelsche sportmaniak. Zoeken met dubbele aanhalingstekens naar exacte woordcombinaties, zoals in Google, lijkt niet te kunnen. (Geluk en geduld bezorgden het artikel ‘Wat was de eerste krant der wereld?’ uit Het Centrum van 15 juni 1919, waaruit bovenstaand citaat.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.