Gijs Stappershoef (1920-2010)

Dinsdag overleed omroeppionier Gijs Stappershoef op 90-jarige leeftijd in zijn woonplaats Blaricum. Hij was in 1946 een van de oprichters van de Regionale Omroep Noord, het huidige RTV Noord. Later maakte hij televisie bij de VARA. Het NOS-journaal herdacht Stappershoef in 19 seconden.

In 2008 haalde Stappershoef voor Tzum in twee telefoongesprekken met mij herinneringen op aan zijn ‘wilde tijd’ bij de R.O.N. Wild werd het vooral dankzij medewerker A. Marja. Stappershoef zuchtte een paar keer diep door de hoorn. Toen ik hem later het verslag van de telefonades stuurde, afgedrukt in lettergrootte 22, belde hij op met de mededeling dat hij akkoord ging. ‘Maar kan het alstublieft iets minder babbelig?’

Zijn houding van no-nonsense komt ook onverbloemd naar voren in een fragment uit The Barend Brugsma Late Night Talk Show. Met dit eenmalige programma organiseerden Sonja Barend en Boebie Brugsma op 24 april 1980 een discussie over de toekomst van de Nederlandse televisie. Stappershoef, na een betoog tegen sluikreclame en voor de onafhankelijke financiering van de omroep: ‘We moeten meer aandacht hebben voor de inhoud, Sonja, dan voor de tijd. En voor de rest moeten we ontzettend goeie programma’s maken, want zowel in Amerika als hier zijn ze poepvervelend. D’r wordt eigenlijk niks gezegd, d’r is geen emotie onder die geladen is, d’r is geen drama in, journalistiek wordt er eigenlijk te weinig gepresteerd.’

Drie weken geleden stuurde ik Stappershoef nog een lange brief vol vragen over A. Marja. Antwoord kreeg ik niet: ik had zijn oude adres in Hilversum gebruikt, maar Stappershoef was inmiddels verhuisd, blijkt nu, na zijn dood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.