Stinkdier

Zelden zoveel zelfhaat gezien. De wezens in Driek van Wissens kinderboek Dierendokter Dik (2005) hebben gemeen dat ze allemaal ontevreden zijn over wat ze juist zo kenmerkt. De giraf schaamt zich voor zijn lange nek, de dromedaris verlangt naar een tweede bult, de slak verwijt zichzelf dat hij traag is. Dierendokter Dik is overigens een vrolijk boek, dat ontbeert waar Van Wissens volwassen kwatrijnen en sonnetten weleens last van hebben: de uitgekauwde moraal, het wijzende vingertje. (Herlees ook De match Luteijn-Donner.)

Helaas heeft Driek van Wissen geen gedicht geschreven over het stinkdier. Het beestje had op het spreekuur van dokter Dik natuurlijk voortreffelijk kunnen klagen over de stank die het verspreidde. In de trant van:

‘De grote dierendokter Dik
is heel erg goed, maar niet goed snik.

Een stinkdier met een witte staart
trok Dik flink aan zijn korte baard.

De dokter zei: ‘Wat doe jij hier?’
En zachtjes stinkend zei het dier:

‘Wie ik ook op straat ontmoet
begroet ik geurend met een groet.

Gelukkig waait het snel weg, maar
die meur blijft hangen in mijn haar.’

Dik: ‘Met stank ben je eenmaal behept
Hier is wat rozenwater op recept.’

Donderdagmiddag liep er een aangereden kat langs de kant van weg, iets voorbij het informatiecentrum van Natuurmonumenten in Fochteloërveen. Dachten we. Dichterbij gekomen bleek de zwart-witte poes een stinkdier te zijn. Het beestje liep onverstoord en zonder enige zelfhaat de bosjes in.

Stinkdieren komen in Nederland niet in het wild voor. Dachten we. Inmiddels leerden we van drie stinkdierdeskundigen dat het dier gedumpt moet zijn of ontsnapt. Ditzelfde exemplaar werd een paar dagen eerder gesignaleerd bij Bakkeveen, waar het twee honden bespoot.

Stinkdieren worden in Nederland als huisdier gehouden. Helaas zijn er nog steeds handelaren die de diertjes illegaal importeren vanuit Amerika. In het wild worden ze zelden gespot. Twee stinkdierexperts worden op hun wenken bediend met dit filmpje. De derde deskundige vroeg of we het stinkdier niet hadden kunnen vangen.

2 Comments

  1. Het weblog Invasieve Exoten heeft het nieuws opgepikt. Met een vraagteken: 'Betwijfeld kan echter worden of dit dier exact hetzelfde exemplaar was. In deze omgeving (Fochteloërveen, Bakkeveen, Haulerwijk, Blauwe Bos) leeft namelijk een hele populatie stinkdieren.'.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.