Schrijversjeugdtrauma’s

Tonko Dop was er weer bij. De NOVA-verslaggever trok bezoekers van het Boekenbal dit jaar van de rode loper met een actuele vraag. ‘Wat is uw jeugdtrauma?’ Artistiek Bureau vat de reportage samen.

Jean Pierre Rawie zei ‘jong zijn zelf’, wat in Oost-Groningen geen pretje was. Driek van Wissen heeft daarentegen een zeer gelukkige jeugd gehad. Thomas Rosenboom (met baard) schudde zijn hoofd: ‘goh’. Schrijver Erwin Olaf werd door jongens in de brandnetels geduwd, omdat hij ‘meisjesachtig’ was. Harry Mulisch heeft nog nooit trauma’s gehad. Joost Zwagerman was gedurende zijn jonge jaren een ‘displaced person’. Arthur Japin heeft vele trauma’s, maar hij koestert ze: ‘het is natuurlijk een schatkist voor een schrijver’. Margriet de Moor had alleen maar last van de ‘bulderende wind tegen de zolder waar ik met mijn zusje sliep’.

Jan Siebelink had een grote pleister op zijn neus. Niet door een knokpartijtje, maar omdat er in zijn lichaam een titanenstrijd woedt tegen een bacil.

Intussen stelt nu.nl netsurfers dezelfde vraag die het CPNB aan 75 prominente schrijvers stelde. ‘Wat zou jij tegen jouw jonge ik willen vertellen? Hoe zagen je dromen, je wensen, je verwachtingen eruit? Welke wijsheid heb je opgedaan die je wel met je piepjonge zelf zou willen delen?’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.