Arjen Fortuin wil eigenlijk bij Propria Cures

In het door onze ongeletterde vrienden van GeenStijl gesignaleerde filmpje over de redactie van Propria Cures geven redacteuren Erik Noomen, Tijn Sadée en Marck Burema anno 1996 hun oordeel over het meelopertje Beau van Erven Dorens, die beroemd wil worden als volwaardig PC-redacteur. Tegenover het dwarse geluid van Noomen, Sadée en Burema zet de Amsterdamse Studentenzender in deze reportage de welbespraakte Arjen Fortuin, redacteur van het ‘saaie, droge’ krantje Folia Civitatis.

Fortuin geeft toe de heimelijke wens te koesteren om in de PC-redactie te belanden, maar echte pogingen daartoe onderneemt hij niet. Als hem naar de kwaliteiten van Van Erven Dorens wordt gevraagd, zegt hij:

Vorige week had hij een stuk over De Jurk, een film van Alex van Warmerdam, en daar had hij heel erg zijn best op gedaan, dat zag je. En het was ook goed.

Vervolgens geeft Arjen Fortuin Beau van Erven Dorens zijn zegen. Marck Burema is kritischer:

Als Beau schrijft zoals hij drinkt, dan wordt het een hele grote. Maar eh…

Arjen Fortuin wordt weggezet als het braafste jongetje van de klas. Uitgever Vic van de Reijt over Folia:

Dat hoort saai te zijn, PC heeft dan een grotere kans om leuk te zijn.

Fortuin vindt op zijn beurt dat PC ‘niet zo erg sprankelt’, de laatste drie, vier jaar.

De leukste uitspraken worden gedaan vanaf de veertiende minuut. Oud-redacteuren van Propria Cures hebben een gouden toekomst, is de stelling, ‘je wordt vanzelf opgepikt’. Arjen Fortuin bekent dat hij ‘ook wel graag bij de NRC wil werken’.

Ergens in de buurt van de Dam zit een bordje ‘NRC Handelsblad’, daar zit de kunstredactie. En het is niet zo, als ik daar langs loop, dat ik naar dat bordje kijk: “O, stel je voor, over vijf jaar werk ik hier misschien wel!” Ik bedoel, ik zou best willen, maar…

arjen fortuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.