Handel en Wandel

Antiquariaat Fokas Holthuis brengt morgen een catalogus uit die geheel gewijd is aan Gerard Reve, getiteld ‘Handel En Wandel’. Het antiquariaat biedt drukproeven, handgeschreven brieven en gedichten, originele foto’s, een ongepubliceerd toneelstuk, telegrammen, visitekaartjes, een haarlok en verscheidene boeken met opdracht van de schrijver te koop aan.

De catalogus (112 nummers) bevat een onbekende, ongepubliceerde brief van Gerard Reve aan Jan Wolkers, gedateerd 22 oktober 1959. In deze uitvoerige brief schrijft Reve onder meer over een waterleiding die hij gaat aanleggen, een bezoek aan de redactie van Elseviers Weekblad en de charme van Wolkers’ tweede vrouw Annemarie Nauta. Reve wilde Wolkers zijn leunstoel terugbrengen, maar trof niemand thuis: ‘later dacht ik dat jullie vast kwaad moeten zijn geweest want vermoedelijk zijn jullie door mijn bonzen gestoord in de geslachtsdaad, dat moet haast wel, want het was er volstrekt het weer voor’.

In een door de schrijver in 1966 zelf opgestelde autobiografie beschrijft Reve zijn levensverhaal, vanaf zijn geboorte in Amsterdam, de verschillende scholen die hij bezocht en de oorlogsjaren tot zijn eerste publicaties (Terugkeer, 1940) en ongepubliceerd werk. In de handgeschreven brief, die dit dossier begeleidt, vraagt Reve: ‘Vordert er zoiets als een biografie van mij?’

Kladhandschriften van diverse verhalen laten zien dat Reve’s teksten niet zonder slag of stoot tot stand komen: hij schrapt en herschrijft herhaaldelijk. De afdeling Varia in de catalogus komt met prospectussen voor De Avonden (1947), het draaiboek voor een tv-uitzending over Reve en een verzameling grote affiches, waarop Reve zijn nieuwe boeken aanprijst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.