Liefdesbrieven Boudewijn Büch onder de hamer

Het Amsterdamse veilinghuis De Eland brengt in september een groot aantal opdrachtexemplaren en handgeschreven brieven van Boudewijn Büch onder de hamer. De collectie is afkomstig van de illustratrice Pauline Drost, die lange tijd Büchs geliefde was. Ze behoorde ook tot het vaste team dat Büch volgde op zijn reizen over de wereld. In 1990 publiceerden Büch en Drost samen het kinderboek Plinius Pinguïn, dat enorm flopte. Uit de te veilen paperassen blijkt nu dat de schrijver en de tekenares het plan hadden om nog twee ‘kinderromans’ te schrijven: Didinus Dodo en Kukinius Uilskuiken.

Alle handelsuitgaven en bibliofiele kleinoden die Büch aan Drost schonk hebben (soms uitgebreide) opdrachten van de schrijver aan ‘mijn allerliefste Plientje’ of ‘Plinius’. Maar het meest in het oog springt kavel 1137: circa 85 handgeschreven briefjes en brieven van Büch, gericht aan zijn geliefde Pauline. Citaten? ‘Als alles misgaat, moet je maar denken – liefste Plien – dat Boudewijn héél véél van je houdt’ (10/11 XII 1987) en ‘Okay, je bent mijn tweede meisje, maar van die twee ben jij de leukste, liefste en … Van je officiële verloofde’ (18/19 XII 1988).

Het is overigens niet de eerste keer dat geliefden van Boudewijn Büch hun boeken op de markt brengen. Van zijn partner Loan Son doken al eens opdrachtexemplaren op. Aan de verzameling van Bernadette Gallis wijdde antiquariaat Aenigma een catalogus. Ook schrijver Bas Heijne (Büchs onbereikbare liefde) verkocht de brieven van Boudy via antiquariaat Aioloz reeds aan een verzamelaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.