Ongekende alchemist bij De Slegte

Gerard de Kok, hoofd antiquariaat van de Amsterdamse vestiging van De Slegte, ontdekte onlangs een uniek en onbekend werk van de beroemde 17e-eeuwse alchemist Johan Frederik Helvetius. Het Nederlandse traktaat verscheen in 1693 bij Hermanus Groenhout te ‘s-Gravenhage onder de titel: Urims en Thumims Edel-Gesteentens, Vyer- en Licht-Gesichte, of Ooge-Bril, van sijn doorschijnent Cristalijne Gout ; Waar-in Apocalypsis Hyeroglyphicè-Gesichten, in, uit, door, en met Apocalypsis word ge-expliceert en ge-appliceert.

Het boek was tot op heden totaal onbekend: geen Nederlandse bibliotheek bezit een exemplaar. Zelfs de Bibliotheca Philosophica Hermetica kent geen exemplaar. De Slegte spreekt dan ook van een uitzonderlijke vondst. Het is niet bekend of het boek reeds te koop wordt aangeboden.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.