A.L. Snijders: over de grens

Internationaal nieuws, gebracht door onze verslaggever Marius Zeven.

‘Eerst kwam de schrijver A.L. Snijders binnenslands, vanuit de Achterhoek, de grote rivieren over. Vanuit Siberië naar de Randstad, zo omschreef hij het zelf en nu gaat hij de grens over. A.L. Snijders (71) goes international, dat is een bijzonder moment. Nee, er verschijnt nog net geen vertaling, daar moeten we nog even op wachten. Hij gaat fysiek de grens over, voor het eerst als schrijver. Hij schreef mij daarover het volgende kernachtige bericht:

Dag M7,
Vrijdag 24 april treed ik om 20 uur op in Lunchcafé Walry in Gent.
’s Morgens ben ik uitgenodigd in het cultureel magazine ‘Ramblas’,
een programma op Klara (dat is de cultuurzender van de VRT Radio).
Kurt van Eeghem is de presentator van het programma.
Ik moet om 12.30 uur in Brussel zijn en reis dan door naar Gent.
VrrrrrGrrrrrrrr

Ja, ook zijn mailtjes overtreffen niet vaak de lengte van een zkv. Hij is de exponent van de Nederlandse Zeeuwsch Meisjementaliteit: ‘Geen woord te veel hè!’ Een mentaliteit die bijna uitgestorven leek, tot de kredietcrisis over ons heen denderde. Snijders is kredietcrisis bestendig gebleken, want hij schrijft gewoon door. Sterker nog, terwijl elders de columnisten er bij kop en kont uitgedonderd worden, freelancers eerst luidt over het algemeen het motto, kreeg hij een nieuwe column aangeboden. In de Twentsche Courant/Tubantia staat vanaf 7 mei elke week een kort stukje van zijn hand.

Snijders begint ook in Vlaanderen langzaam opgang te maken. Zeker na Mark Cloostermans in de Standaard der Letteren (de lokale NRC) 18 april 2008 de volgende wervende tekst neerschreef: ‘In Vlaanderen weet nog niemand dat, maar ook in Nederland geldt Snijders als geheimtip / Zegt het, kortom, voort: A.L. Snijders is een groots minimalist.’ Na een prachtige recensie van Pieter Steinz in de NRC begon in Nederland de victorie voor het werk van deze meester op de korte baan.

Mijn correspondent ter plaatse heet Francis Vereecke, sinds kort kenner van het werk van Snijders. Hij werkt zelf in Gent, maar moet die vrijdag avond helaas les geven. Hij kent boekhandel Walry, die bevindt zich vlakbij zijn departement Lerarenopleiding, zo heet dat daar. Hij kent boekhandelaar en eigenaar Paul Luyten en prijst hem en zijn winkel als één van de besten in België. Dat belooft wat te worden, met eerst een goede Bourgondische maaltijd vooraf en een bolleke na natuurlijk.

Radio Klara is anders dan de naam doet vermoeden de Vlaamse zender voor klassieke muziek en daarnaast doen ze ook veel aan cultuur. Kurt van Eeghem is één van hun grote kanonnen, heel Vlaanderen kent hem. Naast presentator is hij ook nog docent esthetica en interviewtechniek aan het Conservatorium van Antwerpen, dus Snijders kan zijn borst nat maken. Als Kurt in vorm is, is hij heel goed. Schrijvers krijgen bij Klara nog de ruimte om te spreken en ze houden daar ook nog van voorlezen. Zolang Snijders daar niet de arrogante (voormalige) Amsterdammer uit gaat hangen, daar houden ze niet van in Vlaanderen, kan er wat gebeuren. Maar gelukkig ligt dat niet in de lijn der verwachting, ik ga tussen 12 en 14 uur zeker naar ‘Ramblas’ luisteren en anders later on demand.

Kon ik maar mee, in de achterbak tussen de honden van Snijders, op naar Brussel en Gent. België veroveren.’

1 Comment

  1. Dag Directeur,Wat biedt uw blog toch een overdonderende hoeveelheid zeldzaam kundige vertelsels over A.L. Snijders. Hoed af!Snijders overschreed de grote rivieren ook in geschrift. Over zijn bezoek aan lunchcafé Walry verscheen op 27 april ‘in de geest van Martin Bril’ een kernachtig stukje in de Volkskrant.Ongetwijfeld is u afgelopen woensdag de ingezonden brief van T. de Vries uit Leeuwarden niet onopgemerkt gebleven: “Een mooi gebaar van de Volkskrant om Martin Bril op zijn eigen plaats de komende weken te herdenken.” Hij stelt voor de lezers na afloop te laten beslissen wie de door de dood van Bril vrijgekomen plaats mag innemen.Deze avond stelde een vriend van mij voor een actiecomité ‘Help A.L. Snijders op de voorpagina van de Volkskrant!’ op te richten. Hoezo columnist van de Twentsche Courant/Tubantia? A.L. Snijders, de oud-Amsterdammer, is klaar om zijn hoofdstad te heroveren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.