De Collectie X.

Geroezemoes en geroddel in boekenland: Piet van Winden, voorheen antiquaar, begint met veel bombarie een veilinghuis. Op zijn eerste veiling komt de Collectie X. onder de hamer, met topstukken van schrijvers als Y. en Z. Het belooft een schitterende catalogus te worden, met al even oogverblindende kijkdagen in Antwerpen, Amsterdam en Zeist. Rondom de veiling vinden lezingen plaats door o.a. Elsschotbiograaf Vic van de Reijt, casting director Hans Kemna, schrijver Geerten Meijsing en bibliothecaris Reinder Storm.

Over de geheimzinnige collectioneur: ‘We spreken van de collectie X, omdat degene die deze boeken bijeenbracht, er de voorkeur aan geeft buiten beeld te blijven. In de jaren dat zijn verzameling – waarvoor hij zijn eerste aankopen al als middelbare scholier deed – groeide, zag hij te vaak hoe human interest het won van de boeken waar het eigenlijk om ging. Hoe zelfs bescheiden verzamelaars niet konden voorkomen dat de bijzonderste boeken die ze met zoveel passie en zorg gevonden hadden, schuilgingen achter hun eigen portret. Dat was wat hij bij de presentatie van zijn collectie wilde voorkomen. Nu de tijd gekomen is om met zijn collectie naar buiten te treden, moeten de boeken gezien worden en niet de verzamelaar.’

Van Winden, die eerder de collectie Angèle Manteau veilde en zich daarna over veilinghuis Beijers ontfermde, introduceert met de veiling van de Collectie X. een nieuwe gang van zaken. ‘Ook nieuw is dat er voor de fysieke veiling steeds een online pre-veiling plaatsvindt. De daar geboden bedragen vormen vervolgens de startprijs voor de feitelijke veiling,’ verklaart hij in Het Financieele Dagblad.

2 Comments

  1. Ben benieuwd hoe dit gaat aflopen. de Beijersepisode in Piets leven als handelaar in gebruikte boeken was niet meer dan een voetnoot.Vraag me vooral af hoe men zich dat "vooraf online bieden" voorstelt. Zetten we een fles whiskey naast ons – en voor de liefhebbers een vreemd ruikend sigaretje – en gaan we alle kavels omhoog duwen zodat op papier de geplande jaaromzet van € 500.000 al in één veiling wordt bereikt?Jeffrey Bosch van het veilinghuis Bubb Kuyper zal wel zachtjes vloeken, maar ik denk niet dat hij al te bleek om de neus hoeft te worden.Ach, het blijft tobben: Fokas, Paul, Menno en niet te vergeten onze Directeur; Jeffrey en Thijs; Hinderickx en Winderickx; Laurens, Piet en Moniek; het zijn allemaal aardige mensen en ik wens ze al het zakelijk geluk van de wereld toe!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.