Van een litterair leven geen sprake

‘In het algemeen neemt de litteratuur bij den Groningschen student geen plaats in. De doorsneestudent heeft er weinig gevoel voor, en wil zich er ook geen moeite voor getroosten; werkelijke belangstelling, die zich b.v. ook kan uiten in critiek, heeft hij er niet voor over.

Naast deze groote meerderheid staan eenige ongeorganiseerde, maar serieuse enkelingen met een wijder belangstelling op litterair gebied: zij trachten de belangstelling voor de litteratuur in den ruimsten zin des woords wakker te houden, hun aard en gering aantal maken evenwel dat ze dat ieder op zichzelf en min of meer toevallig doen. Deze enkelingen komen voornamelijk uit de Litterarische en Juridische Faculteiten voort, de studenten der Medische en Natuurphilosophische, verreweg het grootste percentage, worden over het geheel te volledig door hun studie in beslag genomen dan dat ze voor serieuze litteratuurbeoefening nog tijd en lust zouden overhouden.

Van een ‘litterair leven’ onder de Groningsche studenten is m.i. geen sprake. -‘

Deze ontnuchterende conclusie komt van F. Gosses, die in 1929 voor Den Gulden Winckel het literaire leven (quod non) in Groningen tegen het licht hield. In 1929 was Flanor er nog niet. Pas in 1985 zouden die ‘serieuse enkelingen’ zich verenigen in dit literair dispuut.

3 Comments

  1. Gaat dit ook niet over litteraire leven in Groningen:VIERSSEN TRIP, G.W. VAN Mientje Watsinga in den Heilstaat. W.L. & J. Brusse’s Uitgeversmaatschappij, Rotterdam 1930. Eerste druk. Linnen met stofomslag, met houtsnede van J. Franken Pzn. In zeer goede staat, een echte Mooie Brusse. Wat roest op schutbladen. € 22 * Goed geschreven ironische roman over een dochter van een ´eerste stad-Groninger familie’. Zij sluit zich (anno 1895) bij de Socialisten aan! Dat kan niet goed gaan. Met veel couleur locale: Oude Ebbingestraat, Noorderplantsoen, het rijtuig naar Haren, schaatsen op het Paterswoldse Meer, Academie Minerva in de Guldenstraat (als broeinest van modernistische gedachten…) en nog vele andere vooroorlogse Groningse elementen. Van Beest 705.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.