Bibliografie Reefdrukken online

Tot voor enkele dagen was de bibliografie van alle bekende roofdrukken van Gerard Reve, ook wel reefdrukken genoemd, alleen verkrijgbaar op CD. Omdat ik het toch wat te omslachtig vond om een administratie te voeren van de afnemers van die CD, heb ik de boel online gezet. U vindt de bibliografie hier. Omdat de kopers van de CD als worst een gratis update is voorgehouden, zullen zij met een plezant drukje schadeloos worden gesteld, ik meen: de boel moet netjes worden afgehandeld.

Overigens herhaal ik graag de oproep die ook op de website te vinden is: voor aanvullingen, verbeteringen en verder commentaar hou ik me zeer aanbevolen.

Al met al levert de bibliografie een boeiend en zeer afwisselend beeld van wat er allemaal is verschenen. De vroegste reefdrukken stammen uit 1970 – hoewel je bij het reefdrukgehalte van die uitgaven een vraagteken kunt zetten: vier plano’s gedrukt op verzoek van Teigetje en Woelrat voor een jarige Reve.

In de jaren daarna verschijnt er zo nu en dan een uitgave, met uitschieters in 1982 (9) en 1985 (8). Daarna wordt het weer rustig tot 1995. In dat jaar verschijnen er maar liefst 58! Het wonderjaar in de reefdrukkelogie, waarvoor – het kan bijna niet anders – een collectief van drukkers verantwoordelijk moet worden gehouden. Daarna zakt de produktie weer in. 2007 en 2008 springen er nog uit met 10 en 18 uitgaven, maar 2009 heeft tot op heden pas één uitgave opgeleverd.

Het zou mij niet verbazen als het verschijnsel reefdruk zijn langste tijd heeft gehad. Er is natuurlijk nog veel ongepubliceerd materiaal, met name brieven, maar de dramatisch slechte verkoop van Reve’s Verzameld Werk, zou er op kunnen duiden dat ook Reve’s tocht naar de put der vergetelheid is ingezet. Veelzeggend is de kennelijk noodzakelijke geachte uitgave van: De laatste jaren van mijn Grootvader, een bloemlezing die Reve onder de aandacht van volgende generaties zou moeten brengen.

Hopelijk kan de verschijning van de biografie van Reve door Nop Maas hier nog enige vertraging in brengen. Maar liefst drie delen worden ons in het vooruitzicht gesteld!

2 Comments

  1. Wanneer we zo diep gezonken zijn dat Reve drie jaar na zijn dood al in de put der vergetelheid terecht dreigt te komen kunnen we de hele Nederlandse literatuur maar beter meteen afschaffen…

  2. Tja, die 'nieuwe' bundel kwam op mij toch over als een gerecyclede 'Een eigen huis'. Door uitgeverswisselingen is het Verzamelde Werk ook al niet meer leverbaar, net als de veelal schitterende brievenboeken. De Bezige Bij brengt de boeken waar ze kennelijk recht op hebben, netjes maar tamelijk onopvallend uit, er lijkt geen echte drang achter te zitten. Opvallend is het dat de biografie gaat verschijnen bij Van Oorschot. Prima uitgever, maar waarom wil de Bij dat niet brengen? Zo vergaat (inderdaad) de glorie der wereld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.