Reefdruk

Sinds jaar en dag houd ik (Kees Thomassen) me bezig met de samenstelling van een bibliografie van Reefdrukken, oftewel niet door Reve geauthoriseerde uitgaven, oftewel roofdrukken. Zodoende heb ik de nodige contacten met verzamelaars van die boekjes opgebouwd. Gelukkig was één van hen zo alert om mij – toen hij eenmaal achter het bestaan gekomen was – onmiddellijk een mailtje te sturen over een in mei vorig jaar in alle stilte verschenen reefdruk. Eerdere ontdekkers – zo bleek achteraf – hadden dit godtbetert verzuimd…

Het gaat om Twee brieven van Gerard Reve. Deze zijn gestuurd aan Raymond van Heusden, die er 17 jaar na ontvangst een mooi boekje van maakte. Offset? Goede kwaliteit laserprint? De vormgeving was in handen van Robert van Heusden, die zich daar bijzonder goed van gekweten heeft. Ik verklap verder niets, het omslag maakt al reclame genoeg

Het verbaast me een beetje dat Reve de moeite nam om aan een hem volstrekt onbekende mijnheer twee brieven van behoorlijke lengte te schrijven.

Wat geholpen zal hebben is dat de ontvanger van de brief indertijd bij een ziekenfonds werkte (Reve zelf heeft nog een half jaar in een ziekenhuis dienst gedaan) en een neef had die lijkbezorger was (een `kraai’ was voor de bek van de Volksschrijver phage spek, om met Lucebert te spreken). Maar doorslaggevend is de aanleiding van Van Heusden om de auteur te schrijven: hij had een dubbelganger van Reve ontmoet! Iets wat Reve verleidt tot filosofietjes (laten we het vooral in perspectief blijven zien!) over leven en dood.

Ik heb begrepen dat de oplage (om hoeveel exemplaren het gaat wordt niet vermeld) praktisch op is, maar dat – als alles helemaal uitgevent blijkt en er voldoende belangstelling is – een tweede druk overwogen wordt. De prijs is € 12,50. Inlichtingen: raymondannelie [apestaartje] quicknet.nl

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.