A.L. Snijders: ‘kabbalistische onzin’

Marius Zeven stuurt me een pdf van het interview dat Hans Gulpen hield met A.L. Snijders in De Gelderlander van 14 maart jongstleden – dank daarvoor! De bibliograaf licht toe:

‘In het zkv ‘Mary’ (26/3/09) verwijst A.L. Snijders naar dit interview en naar de bij dit stuk afgedrukte foto van hem zelve met zijn hond, de dertienjarige, volgens de auteur wat aard betreft op een mens gelijkende Weimaraner Gijs. Een hond met een ‘beste ziel’, net als Knak, de hond uit het gedicht ‘Hond met bijnaam Knak’ van Jan Hanlo.

De bibliograaf in mij is zo vrij te melden dat dit niet, zoals eerder beschreven in het zkv ‘tetanus’, de hond is die tijdens de kerst in afwezigheid van zijn bazen in de draden van de lichtjes van de kerstboom verstrikt raakte en de boom vervolgens omtrok en daarna tijdens de bevrijding uit zijn ongemakkelijke positie zo vrij was om zijn bevrijder, in casu A.L. Snijders, in zijn hand te bijten. Die hond heet Tientje. Dat u het maar weet.

In een eerder dit jaar in het literaire tijdschrift Tzum afgedrukt interview met Snijders beloofde hij dat dat echt de laatste keer was dat hij in het openbaar kritiek op Harry Mulisch zou ventileren. Ik had daar toen eerlijk gezegd al direct een hard hoofd in en ziet, in De Gelderlander krijgt ‘flauwekulschrijver’ Harry M. weer flink onder uit de zak. Snijders neemt zijn hoed af voor Nescio en de Reve brothers. Dat zijn: ‘grote stilisten, mannen die zinnen konden schrijven waar spanning op staat, echte literatuur. Niet de kabbalistische onzin van Harry Mulisch met zijn bordkartonnen symboliek, waarmee hele generaties scholieren voorgoed het lezen wordt tegengemaakt.’ Afijn, leest u desgewenst zelf gerust verder.’

Marius Zeven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.