Symbolisch bedrag

Een paar jaar en een paar catalogi terug bood een antiquariaat een getypte brief van Remco Campert aan, waarin hij anno 1955 zijn dank betuigt voor een honorarium van 236 gulden. De antiquaar vroeg een symbolisch bedrag voor het epistel: 236 euro. Leuk grapje.

Op boekwinkeltjes staan doorgaans lijsten eenheidsprijzen, de rechterkolom geeft afgeronde bedragen als 5 euro, 10 euro, 22 euro, 35 euro, enzovoorts, enzoverder. Het is geen regel, maar de meeste handelaren voegen zich in deze traditie. Een enkeling weet zijn boeken wel heel exact te waarderen.

Waarom kost een gesigneerde James A. Michener 508 euro en 25 eurocent? Waarom een boek over de oorlogsjaren van Aarle-Rixtel 33 euro? Een Book of ships uit 1978 8 euro en 45 eurocent? Het kunnen de verzendkosten niet zijn, die doorberekend worden, want alle prijzen zijn exclusief porto.

Het is dus maar wat de gek er voor geeftvraagt.

3 Comments

  1. Waarschijnlijk om dezelfde reden dat boeken op adall of abe soms zulke rare prijzen hebben: wisselende wisselkoersen en/of dat boekwinkeltjesverkopers de prijzen overnemen van amerikaanse verkopers en zelf de wisselkoers, heel exact, berekenen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.