Susanne Heynemann (1913-2009)

Gisteren wees ik De stofjas bij De Slegte op een waarschijnlijk onverkoopbaar maar schitterend boek: De eerste etappe (1961) van H.J. Friedericy. We herkenden allebei meteen de typografie van Susanne Heynemann (1913-2009). Iedereen kent haar werk. Ze gaf niet alleen romans bij Querido vorm (veel Hella S. Haasse, Vroman), maar tekende ook de jasjes van lesboeken en woordenboeken bij J.B. Wolters in Groningen. Feike Boorsma, mijn leermeester in de typografie, sprak altijd met diep respect over haar. Voor de bibliofiele Stichting De Roos verzorgde ze enkele titels tot in het kleinste detail: letterkeuze, bladspiegel, schutblad, bandstempel. Heynemann had oog voor het complete boek.

Maar bij de post zat haar overlijdensbericht. Op 4 februari werd zij in zorgcentrum Huize Westerholm in haar woonplaats Haren nog in het zonnetje gezet, ter gelegenheid van het verschijnen van het aan haar gewijde deel in de serie Roots. Zij lag in haar bed omringd door vrienden en oud-collega’s, liefhebbers van letters. De fotoserie bij die gelegenheid gemaakt is ronduit ontroerend.

3 Comments

  1. Grafische opleiding niet, wel een paar jaar elke woensdagavond naar het Grafisch Centrum Groningen, op cursus, zoals dat heet. Zonder Feike Boorsma zou ik nog steeds niet weten wat een ligatuur is en hoe je een zetsel opsplitst in meerdere zetsels om in verschillende drukgangen met verschillende kleuren inkt te werken. Maar ik produceer gemiddeld twee drukwerkjes per jaar. Te weinig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.