Met bestendig jeukende pen

Een jaar geleden overleed Jan J. van Herpen, de man die alles wist van de eens invloedrijke criticus P.H. Ritter Jr. Met zijn verscheiden belandde de nog ongepubliceerde biografie van Ritter Jr. op de plank. Willem Huberts, bevriend met Van Herpen en redacteur van Uitgeverij Flanor, schreef ons toen: ‘Ik voel aankomen dat Van Herpens werk op de plank blijft liggen. Misschien niet voorgoed, maar voorlopig wel.

Huberts verklaarde zich nader: ‘Vaak, erg vaak, heb ik bij Jan geïnformeerd wanneer nu toch ’s die biografie van Ritter zou verschijnen. Steeds hield hij mij aan het lijntje: geen tijd, dat lukt me toch nooit, ik kan niet schrijven maar slechts documenteren en verzamelen enz enz. Toen, opeens, was daar een omvangrijk, zeer omvangrijk typoscript. Ik vond dat ik Jan moest laten weten dat het niet geschikt voor uitgave was, in de vorm waarin hij het had geschreven. De bezem moest er flink doorheen, zo zei ik hem. Ik ben geen zachte heelmeester. Mijn reactie raakte hem niet aangenaam. Maar hij zou er over nadenken, liet hij me weten. In de maanden die daarop volgden, bespraken we enkele malen de Ritter-biografie. Langzaam aan werd zijn blik beperkter, werd hijzelf ouder en minder in staat (of bereid?) het werk ter hand te nemen. Het omwerken/bijwerken kwam er dus niet meer van.’

Desgevraagd liet Huberts ons gisteren weten dat hij het moeilijk vond om te beslissen wat hij met de biografie van P.H. Ritter Jr., en vooral: Van Herpens magnum opus, moest doen. Vandaag schrijft hij met gemengde gevoelens de 448 pagina’s tellende levensbeschrijving van P.H. Ritter Jr. integraal online te hebben gezet. ‘Dat had Jan vast gewild.’

Dit is dan de officieuze presentatie van Met bestendig jeukende pen: documentair Klein Memoriaal over leven en werken van dr. P.H. Ritter Jr. (1882-1962). Afdrukken en lezen!

4 Comments

  1. Toen ik als kersvers conservator handschriften bij de KB begon (1978) was Van Herpen in Utrecht nog immer bezig het enorme Ritterarchief te beschrijven. Ik heb hem in de jaren daarna nog een keer of vier, vijf gezien, maar hij bleek niet erg toeschietelijk.Jammer overigens dat die prachtroddel over Ritter van Hans van Straten (die debutant die een briefje van f 25 in zijn eersteling had gestopt, waarop Ritter gezegd zou hebben: `Reeds het openslaan van dit boek was mij een wáár genoegen'), door Van Herpen onderuit gehaald wordt!

  2. De bovenstaande link naar de Ritterbiografie klopt niet: de kapitale R in 'Ritter' moet een onderkast r zijn. De Internet-syntaxis is nog dommer dan menigeen al denkt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.