L.H. Wiener & Van Oorschot

Belofte maakt schuld; ik zou terugkomen op Herinneringen aan mijn uitgevers van L.H. Wiener. Wat wil het geval: het langste stuk in het boek is gewijd aan zijn relatie met Geert van Oorschot. Wiener had bij voorkeur een groot aantal brieven van Van Oorschot integraal willen opnemen, maar kennelijk kreeg hij daarvoor geen toestemming van zoon Wouter. Daarom worden brieven samengevat, geparafraseerd etc. en als er een enkele keer een brief(je) integraal wordt opgenomen, staat er een opmerking aan Wouter bij. Bijvoorbeeld op pagina 46: ‘(Sorry Wouter, maar dit briefje is zo kenmerkend voor mijn verhouding met je vader, dat ik het in zijn geheel overneem. See you in court.)’

Het boek wordt afgesloten met drie appendices en de derde gaat over de pogingen om toestemming te krijgen de brieven van Van Oorschot wèl integraal te mogen afdrukken. Het rare is dat deze appendix òf onvolledig is, òf dat er verder nooit meer door Wouter gereageerd is op brief of brieven. Uitgeverij Contact en Wiener hebben mogelijk besloten alle narigheden voor te zijn, door dan maar te parafraseren etc. Maar dit wordt niet expliciet meegedeeld.

Overigens kan ik me niet herinneren gelezen te hebben dat Wouter officieel op het boek heeft gereageerd. Kennelijk voelde hij er niets voor het verkoopsucces van het boek te bevorderen door een rechtszaak te beginnen. Dat is op zich wel jammer, want het had mooie jurisprudentie kunnen opleveren!

Pikant detail: Seizoenarbeid – de eerste verhalenbundel van Wiener uit 1967 – moest uit de handel worden genomen omdat iemand zich (niet ten onrechte…) in een van de verhalen meende te herkennen. Ook werd er een boete opgelegd. Het gewraakte verhaal (‘Jansen’) is wel opgenomen in Wieners De verhalen I, maar zodanig aangepast dat niemand zich er meer aan kan storen.

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.