Jongens aangeboden

Rond1900.nl plaatst vandaag een oproep van literatuuronderzoeker Rob Delvigne (u weet wel, Hermans in de prijzen) over Jacob Israël de Haan. Delvigne, bezorger van menige De Haan-herdruk en bezorger van De Haans nooit in de handel verschenen brieveneditie, zoekt de ‘artist’ die model stond voor René Richell, het duivelse personage uit Pathologieën (1908). Het model moet gezocht worden in de hoek van de kunstenaars en boekbandontwerpers.

In het verlengde hiervan vraagt De directeur zich al maanden af wie ooit De Haans brochure Jongens aangeboden heeft gezien of – mooier nog – bezit. Geen enkele bibliotheek heeft het kleinood in de collectie. K. Lekkerkerker zocht zich van 1949 tot 1952 suf, ten behoeve van zijn De Haanbibliografie, maar vond slechts een bespreking in een krant.

De eerste druk van De Haans Pijpelijntjes (1904) wordt vaak het zeldzaamste boek uit de Nederlandse literatuur genoemd: van de hele oplage hebben hooguit 20 exemplaren de boekverbranding overleefd. Boutens’ gedicht Naenia, gedrukt in een oplage van slechts 12 exemplaren, komt daar overheen. Maar een boek dat decennialang niet is aangetroffen, mogelijk niet meer bestaat? Welk predicaat?

4 Comments

  1. 'hooguit 20 exemplaren de boekverbranding overleefd.' Hier sprak ik pas met iemand over: misschien kunnen alle exemplaren getraceerd/gelocaliseerd worden en misschien zijn dat er wel meer dan 20 en kan die mythe ook weer de wereld uit.ciaoSander

  2. En wat voor soort brochure zou 'Jongens aangeboden' zijn? vraag ik mij dan af? Niet te vinden via de archieven vd krant die het ooit aankondigde? open deur allicht, maar goed. hgr Sander

  3. Het ging om liefdadigheid. Volgens mij was de brochure geschreven/gedrukt ten behoeve van een (Russisch?) jongensweeshuis. De titel suggereert meer.Maar zeker weet ik het niet. Ik heb enkel een kopietje uit die mij onbekende krant gezien. Het LM weet vast meer.Morgen zal ik op mijn werk het onverbeterlijke kaartsysteem raadplegen. Later meer.

  4. Het kaartsysteem van de doc.dienst van het Letterkundig Museum neemt deze "publicatie" op, op grond van een bericht in het Alg. Handelsblad van 26/2/21. Het gaat om een overdruk van een feuilleton van De Haan uit de krant van 12/1/21.Waarschijnlijk is het een spook-publicatie.Een scan van het bericht in het AH zou welkom zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.