Nico Eisenloeffel

Er is weer lustig op los getypt op de Filipijnen. De dbnl heeft juist de complete Vermomde en naamlooze schrijvers opgespoord op het gebied der Nederlandsche en Vlaamsche letteren door Van Doorninck en De Kempenaer online gezet, een onmisbaar naslagwerk voor literaire detectives.

Maurits Verhoeff heeft al eens de lotgevallen van het pseudoniem Nescio beschreven, maar nu kunnen we het met eigen ogen zien: de onthulling dat achter Nescio de Amsterdamse kunsthandelaar Nico Eisenloeffel schuilgaat. Quod non, natuurlijk.

Dit meldde Het vaderland van 27 oktober 1932. Eerder had J.H. de Bois, Nescio’s uitgever, de zaak al rechtgezet in de Nieuwe Rotterdamsche Courant van 12 februari 1929. En toen Ter Braak schreef dat ‘de naamquaestie’ slechts ‘bijzaak’ was, ging letterkundig Nederland weer over tot de orde van de dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.