Verkocht 309 exemplaren

Een knap staaltje onderzoeksjournalistiek van de letterkunderedacteur van het Dagblad voor Amersfoort. Toen de staatssecretaris van O.K. en W., mr. Y Scholten, naar aanleiding van een schrijversprotest de stelling poneerde dat ‘de kwestie van de honoraria der schrijvers’ vooral een zaak tussen uitgevers en schrijvers was, stelde het Dagblad voor Amersfoort op 16 februari 1963 een onderzoek in naar de verkoopcijfers. De letterkunderedacteur kreeg inzage in de boeken van drie landelijke uitgeverijen: Bert Bakker, De Bezige Bij en Querido. De cijfers werden gepubliceerd met toestemming van de betreffende auteurs.

Het is een schrijnend krantenbericht: De Bezige Bij maakte in 1951 bijvoorbeeld 1600 gulden verlies op de twee drukken van Bert Schierbeeks Het boek ik. De schrijver zelf ontving een schamele 600 gulden voor een boek waar hij, naar eigen zeggen, twee jaar aan werkte. In die tijd leefde hij door schulden te maken.

Maar het lieve bundeltje gedichten Wat ik speelde van A. Marja verdiende zichzelf bijna terug.

De uitgever stak 656 gulden in deze uitgave en kreeg er tot en met mei 1961 648 gulden uit. Bijna quitte gespeeld dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.