E. du Perron schrijft weer een opdracht

Vanmiddag liep ik in de schaduw van De directeur door de Spuistraat in Den Haag. De Spuistraat is een drukke winkelstraat waar je helaas niet omheen kunt, omdat De Slegte er gevestigd is. Bij collega De Slegte kochten we voor een fiks bedrag een paar titels van E. du Perron met handgeschreven opdracht:

Voor een eenvoudige opdracht van Du Perron betaal je altijd wel een paar honderd euro, voor een mooie vaak heel wat meer. Bij het afrekenen zei ik:

‘Je moet bij boeken van Du Perron altijd achterin kijken, want daar staat vaak de opdracht. Een collega in Amsterdam heeft het me ooit heel makkelijk gemaakt, door voorin te schrijven: “zie achterin: opdracht!” Hij vroeg er 40 gulden voor in plaats van 750…’

‘Ha,’ zei de jongen achter de kassa, ‘mijn vader heeft eens voor 40 gulden een opdracht van Du Perron gekocht bij een antiquariaat hier in Den Haag. Het boek lag in de etalage en de prijs stond er gewoon bij: ook 40 gulden.’

De directeur keek een beetje sip. ‘Dan doe ik het blijkbaar verkeerd,’ zei hij. ‘Ik heb toch echt een keer 50 euro voor een opdracht van Du Perron moeten betalen.’

De stofjas

2 Comments

  1. Nu alleen nog even klanten voor deze inkoop vinden! In mijn bescheiden antiquarische carriere had ik deze niet voor het oprapen meen ik me te herinneren! Ciao! Bink

  2. …maar dat ligt ook aan de prijsstelling en aan hoe je de boeken aanbiedt. Overigens kun je met behulp van de correspondentie van Du Perron en met diens biografie uitpluizen dat Dr. Maasland Du Perrons huisarts was in Brussel. Uit de brieven van Du P. blijkt dat hij begin februari 1931 aan het genezen was van een zware griep. Vandaar die dankbare opdracht in Nutteloos verzet! In de biografie van Du P. staat een landelijke foto (1935) van een picknick met Du P., zijn zoontje Gille, een vrouw, een hond en dokter Maasland, die vriendelijk op de achtergrond zit toe te kijken. Een bevriende huisarts dus. Nu nog even uitvinden of hij de opa van Bridget was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.