Onbekend zelfportret Belcampo ontdekt

In Groningen is een tot nog toe onbekend zelfportret van de schrijver Belcampo (1902-1990) ontdekt. Het is een portret van de jonge schrijver achter de piano. Een verzamelaar vond de potloodtekening op het schutblad van een stukgelezen exemplaar van The Later Work of Aubrey Beardsley (1912), dat jarenlang in de kelder van Belcampo’s woning aan het Schuitendiep in Groningen heeft gelegen. Artistiek Bureau publiceert de tekening hier voor het eerst.

eefe9-belcampo

Van de schrijver is bekend dat hij niet onverdienstelijk kon tekenen. Naar eigen zeggen ontdekte Belcampo deze begaafdheid pas toen hij drie maanden op een kunstnijverheidsschool zat. ‘In die tijd was niemand voor mij veilig, ieder die maar even kon moest poseren. Lang hoefde niet, een kwartier was meestal genoeg, dan stond hij of zij er op. Met kunst had het weinig uit te staan, het was handigheid en ogigheid, meer niet,’ staat in De eerste Nederlandse tiftie (1983), zijn (auto)biografie.

Toen Belcampo van oktober 1933 tot mei 1934 door Europa trok, kon hij vaak in ruil voor een portret blijven eten en slapen. Hij betaalde aldus met tekeningen. ‘Wanneer je een goed gelijkend portret hebt gemaakt, word je door eenvoudige mensen altijd voor een soort wonderdoener aangezien; je weet natuurlijk wel, dat het oordeel van de mensen even onvolmaakt is als de mensen zelf, maar het verkwikt de ziel een beetje,’ schrijft hij in De zwerftocht van Belcampo (1938).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.