Twee stalen op zicht

Wie, zoals ik, liefhebber is van een dichter, zal vroeg of laat beginnen met het verzamelen van diens boeken. Mijn hart brandt bij een gedicht van A. Marja (1917-1964), het bloed stroomt sneller door mijn aderen als ik een bundeltje van hem vind dat ik nog niet bezat.

Vorig jaar kocht ik een exemplaar van Marja’s debuut Stalen op zicht (1937) met een latere opdracht van de dichter aan de voormalig zakelijk leider van het Concertgebouworkest: ‘voor Piet van den Bosch / deze / [gedrukt: stalen op zicht] / als zoenoffer om zijn / gerechtvaardigde / woede te bezweren! / Groningen 29/6/42 / [sign.]’. Ik berichtte er eerder al over. Prompt kreeg ik een e-mail van een verzamelaar die het boekje wel wilde overnemen. Mooi niet.

Een paar maanden na deze vondst lag hetzelfde boekje hier ter stede te koop. Met een handgeschreven opdracht op de Franse titelpagina, ondertekend door ene ‘A.M.’ te Winschoten. Winschoten klopte, de datum klopte, de initialen klopten… maar het handschrift leek in niets op de handschriften van de dichter die ik tot dat moment had gezien. E. Brouwer zei mij, die zich Marja-kenner pleegt te noemen, niets. Voorlopig moest ik er vanuit gaan dat een Annemarie Mulder of een Arjan Mensinga de bundel had beklad.

Totdat een antiquariaat mij een Stalen op zicht verkocht uit de bibliotheek van Ab Visser (1913-1982). Marja bleek zijn debuut ook aan de Groningse schrijver te hebben geschonken. Bovendien droeg hij de strofe op pagina 32 in druk ook op aan Ab Visser. De geschreven opdrachten aan Brouwer en Visser zijn praktisch identiek.

Toen Marja zijn vulpen pakte om zijn debuut te signeren was zijn pseudoniem nog zo vers dat hij het niet voluit dorst te schrijven. Hierdoor is de signatuur ‘A.M.’ voor tweeërlei uitleg vatbaar: zijn echte naam Arend Mooij of zijn schrijversnaam Arthjo Marja.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.