Bloei in Leerstoelen

Begin 1940 werd Anton van Duinkerken aan de Leidse universiteit benoemd tot Vondelhoogleraar. In 1991 hield J. Bosmans in zijn inaugurele rede deze benoeming tegen het licht: het is misschien vooral een politieke keuze geweest.

De ‘aartswinkellullen’ (dixit Du Perron) Gerben Colmjon en Lex Verbraeck schreven, toen het nieuws hen ter ore kwam:

‘Bloei in Leerstoelen

Nu Anton van Duinkerken is aangewezen om een bijzondere leerstoel in Vondel te bezetten aan de rijksuniversiteit te Leiden, heeft August Heyting zich voor een Bilderdijk-professoraat en Du Perron zich voor één in Multatuli aanbevolen. Wij vernemen dat er ook reeds een adres circuleert (waarop reeds tienduizenden handtekeningen geplaatst moeten zijn) om Ter Braak een leerstoel in Vestdijk aan te bieden. Dit moet zelfs buiten de bescheiden geleerde zijn omgegaan, daar, toen hij het vernam, moet hebben verklaard, naar wij aannemen, dat hij, a priori, in de kolommen van Het Vaderland bevredigende gelegenheid heeft om Vestdijk te doceren (en voor Du Perron er bij, zelfs zó dat er af en toe nog ruimte voor anderen overschiet), en, a fortifiori [sic] alleen een leerstoel in Ter Braak ambieert, om plagiaat van zijn werk in nog wijdere kring bekend te maken.’

Uit: De Litteraire Gids, jaargang 14, nummer 158 (april 1940)

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.