De voetnoot

Atte Jongstra maakte afgelopen week zijn voetnotentoptien bekend op het nieuwe NRC Boeken. Het komt mij voor dat Jongstra tamelijk willekeurig te werk is gegaan. Het is net als met proefschriftstellingen: er zit er altijd wel één gekke tussen.

In de voetnotentopzoveel van De directeur zou een zekere voetnoot van M. Februari/Marjolijn Drenth hoog eindigen. Het gaat om de tekst onder het sterretje op pagina 105 van haar (om moet ik zeggen: hun) boek Een pruik van paardenhaar & Over het lezen van een boek, verwijzend naar de paragraaf ‘De vrouw als voetnoot’. De voetnoot handelt bovendien, op méta-métaniveau, met citaat binnen citaat, ook nog eens óver voetnoten.

Bijna zo mooi als de novelle De voetnoot van F.B. Hotz.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.