Rampzalige mondiale hordenren

In dit informatieve dossier over Ida G.M. Gerhardt wordt geschreven over haar sterke verbondenheid met de natuur en haar strijd voor het onaangeroerde landschap. Deze leidden in 1949 tot de bundel Kwatrijnen in opdracht. In 1989 zou Gerhardt nog een brief hebben geschreven aan Hare Majesteit de Koningin, de enige die in haar ogen ‘door een beroep op het hele volk de rampzalige mondiale hordenren’ tot stilstand kon brengen. Wij weten intussen wel beter.

Het ten behoeve van een bloemlezing vergelijken van verschillende versies van gedichten van deze meneer bracht mij ertoe de eerste jaargang (van twee) van het culturele maandblad Erica uit te pluizen. Daarin ook het sombere gedicht ‘Holland’ van Ida G.M. Gerhardt. Met een even vrolijk motto van J.C. Bloem:

‘Wat is natuur nog in dit land?
Een stukje bos ter grootte van een krant,
Een heuvel met wat villatjes er tegen.’

Redacteur ‘A.J. de Boer, Deventer’ schrijft op de bladzij ernaast een begeleidend tekstje.

BEDREIGD NEDERLAND

Ida G.M. Gerhardt schrijft ons: “Naar ik hoop zal ook Uw tijdschrift niets onbeproefd laten om ons landschap te bewaren voor nog groter schending, dan zich thans nog steeds dag aan dag voltrekt. Wij hebben allen nú op de bres te staan. Met name in de Noordelijke provinciën.”

Inderdaad, we kunnen niets meer missen van onze woeste gronden en onze plassen. En “Erica” zal op de bres staan!

Ida Gerhardt verzoekt ons haar gedicht “Holland” dat reeds werd geplaatst in “Tijd en Taak” van 8 Juni ’46, op te nemen. “Ik hecht er aan, in onze strijd om het Hollands landschap” zegt zij, “dat dit vers wordt verspreid”.

Wij voldoen gaarne aan het verzoek. Wij zijn het eens met de dichteres, dit vers moet verspreid worden, moet gelezen worden door elk, die lezen kan. De slapenden moeten wakker! De nood is zéér hoog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.