Saai

Ik droomde van een prachtige aanwinst: een ansichtkaart van Eric Satie, gericht aan Mondriaan. Het was wel een saaie grauwe ansicht, uit 1916, met een onduidelijk huisje erop, beschreven met potlood, en niet met een geniale tekst, maar iets als ‘Beste Piet & Jo, we hebben het gezellig hier in Londen en hopen je gauw weer te zien! Eric & Nina’. Er zat wel een heel mooie rekening bij (€ 300,30) op papier dat aan de ene kant felrood en aan de andere diepblauw was, ontworpen door Paul Schuitema. Niet erg functioneel, want je kon het bedrag nauwelijks lezen.

Had ik niet beter een mooie kaart van de ene onbekende aan de andere kunnen kopen – voor vrijwel niets waarschijnlijk, want zonder beroemde naam geen geld. En die fraaie rekening krijg je er dan óók gratis bij.

In werkelijkheid ging het om een ansichtkaart van Hermann Hesse en zijn vrouw Ruth, die samen met uitgever Samuel Fischer en diens vrouw in 1924 een uitstapje naar Basel maakten. Het vrolijke viertal stuurde vandaaruit een kaart naar Toni Flake, de vrouw van de auteur Otto Flake. Zij en Otto lagen in scheiding, en ze kon wel wat steun gebruiken. De kaart is door alle vier beschreven, maar wat er staat is slecht te lezen.

En die rekening van Schuitema was helaas slechts droom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.